Strona główna/Przepisy/Pasty kanapkowe/Pasta kanapkowa z białej fasol...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta kanapkowa z białej fasoli
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta kanapkowa z białej fasoli 15 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Pasta kanapkowa z białej fasoli 4 porcje

Pasta kanapkowa z białej fasoli

Składniki(4 porcje):

fasola biała
1 puszka
olej rzepakowy
2 łyżki
cebula
1 średnia
jabłko
1 małe
majeranek suszony
1 łyżeczka
sól
szczypta
pieprz
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę wyjąć z puszki i opłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, następnie rozdrobnić blenderem na gładką masę z dodatkiem 1 łyżki oleju.
  2. Cebulę posiekać na drobną kostkę i podsmażyć na patelni z 1 łyżką oleju. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, następnie dodać do cebuli.
  3. Całość smażyć przez 1-2 minuty, po czym dodać do fasoli i wymieszać łyżką. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 85 kcal
Białko: 3.6 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 9 g