
Pasta kanapkowa z białej fasoli
Składniki(4 porcje):
- fasola biała
- 1 puszka
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- cebula
- 1 średnia
- jabłko
- 1 małe
- majeranek suszony
- 1 łyżeczka
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Fasolę wyjąć z puszki i opłukać na sicie pod bieżącą, zimną wodą, następnie rozdrobnić blenderem na gładką masę z dodatkiem 1 łyżki oleju.
- Cebulę posiekać na drobną kostkę i podsmażyć na patelni z 1 łyżką oleju. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, następnie dodać do cebuli.
- Całość smażyć przez 1-2 minuty, po czym dodać do fasoli i wymieszać łyżką. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 85 kcal
Białko: 3.6 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 9 g