Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Omlet z płatkami owsianymi, zi...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Omlet z płatkami owsianymi, zielonym pesto i pomidorem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Omlet z płatkami owsianymi, zielonym pesto i pomidorem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Omlet z płatkami owsianymi, zielonym pesto i pomidorem porcji

Omlet z płatkami owsianymi, zielonym pesto i pomidorem

Składniki( porcji):

jajko
1
mleko 2%
3 łyżki
płatki owsiane
4 łyżki
siemię lniane
1 łyżeczka
pesto zielone
1 płaska łyżka
pomidor
1 średni

Sposób przygotowania:

  1. Jaja rozbić do miski, dodać mleko i roztrzepać widelcem, następnie dodać płatki owsiane i siemię lniane.
  2. Wylać masę na rozgrzaną patelnię. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia masy.
  3. Za pomocą drewnianej szpatułki odkleić omlet od patelni i przełożyć na talerz.
  4. Posmarować gotowego omleta pesto i przykryć plastrami pomidora.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 345 kcal
Białko: 14.5 g
Tłuszcz: 17.5 g
Węglowodany: 35 g