Składniki (3 porcje- 6 naleśników):
- 1⁄2 szklanki mąki gryczanej
- 1 jajko
- 1⁄2 szklanki mleka 2%
- 1⁄2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- 150 g twarogu półtłustego
- 3⁄4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka czarnych jagód
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej
konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.
2. Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.
3. Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.
4. Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych
jagód.