
Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym
Składniki(3 porcje):
- mąka gryczana
- 1/2 szklanki
- jajko
- 1
- mleko 2%
- 1/2 szklanki
- woda
- 1/2 szklanki
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- sól
- szczypta
- twaróg półtłusty
- 150 g
- jogurt naturalny
- 3/4 szklanki
- miód
- 1 łyżeczka
- cynamon
- szczypta
- czarne jagody
- 1 szklanka
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.
- Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.
- Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.
- Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych jagód.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 296 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 12.7 g
Węglowodany: 29.9 g