Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Naleśniki gryczane z twarogiem...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym 3 porcje

Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym

Składniki(3 porcje):

mąka gryczana
1/2 szklanki
jajko
1
mleko 2%
1/2 szklanki
woda
1/2 szklanki
olej rzepakowy
2 łyżki
sól
szczypta
twaróg półtłusty
150 g
jogurt naturalny
3/4 szklanki
miód
1 łyżeczka
cynamon
szczypta
czarne jagody
1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.
  2. Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.
  3. Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.
  4. Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych jagód.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 296 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcz: 12.7 g
Węglowodany: 29.9 g