Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym

Naleśniki gryczane z twarogiem i musem jagodowym



Kaloryczność 1 porcji: 296 kcal

  • Białko: 15 g
  • Tłuszcz: 12,7 g
  • Węglowodany: 29,9 g

Składniki (3 porcje- 6 naleśników):

  • 1⁄2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • 1⁄2 szklanki mleka 2%
  • 1⁄2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 3⁄4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka czarnych jagód

Sposób przygotowania:

1. W misce wymieszać mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól do uzyskania jednolitej

konsystencji. Porcję ciasta wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć do zarumienia.

2. Twaróg wymieszać z 3 łyżkami jogurtu naturalnego, miodem oraz cynamonem.

3. Do pozostałej części jogurtu dodać czarne jagody i zblendować na jednolitą masę.

4. Naleśniki przekładać twarogiem, składać w trójkąty i podawać z musem z czarnych

jagód.

 

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje