Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Łosoś w galarecie z ogórkiem i...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym 70 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym 1 porcja

Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym

Składniki(1 porcja):

łosoś filet
300 g
cebula
1/2
chrzan tarty
1 łyżeczka
twaróg chudy
125 g
jogurt naturalny 1.5%
3 łyżki
białko jaja
1
ocet winny
1 łyżka
żelatyna
1.5 łyżeczki
ogórek zielony
1/2
ziele angielskie
3 ziarna
pieprz czarny
4 ziarna

Sposób przygotowania:

  1. Umytą rybę, bez skóry umieścić w garnku. Obraną cebulę pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Dodać ziele angielskie i pieprz. Całość zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby poziom wody był nieznacznie powyżej ryby (ok. 1/3 łyżeczki soli na 300 ml wody). Gotować pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu. Po ugotowaniu całość ostudzić.
  2. Klarowanie wywaru: wyjąć zimna rybę na talerz. Do wywaru (bez ryby) dodać białko i ocet – całość ubić trzepaczką do momentu powstania gęstej piany. Pianę usunąć łyżką, pozostawić wywar. Przecedzić wywar przez ścierkę do innej miski - wywar powinien być klarowny.
  3. Wymieszać żelatynę w ¼ szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, do momentu spęcznienia. Żelatynę podgrzać w rondelku do całkowitego jej rozpuszczenia. Połączyć żelatynę z wywarem rybnym. Wstawić do lodówki aż do lekkiego zgęstnienia.
  4. Umytego ogórka w skórce pokroić na cienkie plastry.
  5. Twaróg w misce połączyć z jogurtem i chrzanem, całość zmiksować blenderem. Masę twarogowo-chrzanową rozsmarować na rybie. Na wierz ułożyć plastry ogórka. Całość zalać gęstym wywarem i wstawić do lodówki na około godzinę. Udekorować ziarnem pieprzu (oko).

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 205 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 10.4 g
Węglowodany: 3.5 g