Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Łosoś w galarecie z ogórkiem i...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym 70 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym 1 porcja

Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym

Składniki(1 porcja):

łosoś filet
300 g
cebula
1/2
chrzan tarty
1 łyżeczka
twaróg chudy
125 g
jogurt naturalny 1.5%
3 łyżki
białko jaja
1
ocet winny
1 łyżka
żelatyna
1.5 łyżeczki
ogórek zielony
1/2
ziele angielskie
3 ziarna
pieprz czarny
4 ziarna

Sposób przygotowania:

  1. Umytą rybę, bez skóry umieścić w garnku. Obraną cebulę pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Dodać ziele angielskie i pieprz. Całość zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby poziom wody był nieznacznie powyżej ryby (ok. 1/3 łyżeczki soli na 300 ml wody). Gotować pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu. Po ugotowaniu całość ostudzić.
  2. Klarowanie wywaru: wyjąć zimna rybę na talerz. Do wywaru (bez ryby) dodać białko i ocet – całość ubić trzepaczką do momentu powstania gęstej piany. Pianę usunąć łyżką, pozostawić wywar. Przecedzić wywar przez ścierkę do innej miski - wywar powinien być klarowny.
  3. Wymieszać żelatynę w ¼ szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, do momentu spęcznienia. Żelatynę podgrzać w rondelku do całkowitego jej rozpuszczenia. Połączyć żelatynę z wywarem rybnym. Wstawić do lodówki aż do lekkiego zgęstnienia.
  4. Umytego ogórka w skórce pokroić na cienkie plastry.
  5. Twaróg w misce połączyć z jogurtem i chrzanem, całość zmiksować blenderem. Masę twarogowo-chrzanową rozsmarować na rybie. Na wierz ułożyć plastry ogórka. Całość zalać gęstym wywarem i wstawić do lodówki na około godzinę. Udekorować ziarnem pieprzu (oko).

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 205 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 10.4 g
Węglowodany: 3.5 g