
Łosoś w galarecie z ogórkiem i twarogiem chrzanowym
Składniki(1 porcja):
- łosoś filet
- 300 g
- cebula
- 1/2
- chrzan tarty
- 1 łyżeczka
- twaróg chudy
- 125 g
- jogurt naturalny 1.5%
- 3 łyżki
- białko jaja
- 1
- ocet winny
- 1 łyżka
- żelatyna
- 1.5 łyżeczki
- ogórek zielony
- 1/2
- ziele angielskie
- 3 ziarna
- pieprz czarny
- 4 ziarna
Sposób przygotowania:
- Umytą rybę, bez skóry umieścić w garnku. Obraną cebulę pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Dodać ziele angielskie i pieprz. Całość zalać lekko osoloną wodą w taki sposób, aby poziom wody był nieznacznie powyżej ryby (ok. 1/3 łyżeczki soli na 300 ml wody). Gotować pod przykryciem przez kilka minut na małym ogniu. Po ugotowaniu całość ostudzić.
- Klarowanie wywaru: wyjąć zimna rybę na talerz. Do wywaru (bez ryby) dodać białko i ocet – całość ubić trzepaczką do momentu powstania gęstej piany. Pianę usunąć łyżką, pozostawić wywar. Przecedzić wywar przez ścierkę do innej miski - wywar powinien być klarowny.
- Wymieszać żelatynę w ¼ szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, do momentu spęcznienia. Żelatynę podgrzać w rondelku do całkowitego jej rozpuszczenia. Połączyć żelatynę z wywarem rybnym. Wstawić do lodówki aż do lekkiego zgęstnienia.
- Umytego ogórka w skórce pokroić na cienkie plastry.
- Twaróg w misce połączyć z jogurtem i chrzanem, całość zmiksować blenderem. Masę twarogowo-chrzanową rozsmarować na rybie. Na wierz ułożyć plastry ogórka. Całość zalać gęstym wywarem i wstawić do lodówki na około godzinę. Udekorować ziarnem pieprzu (oko).
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 205 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 10.4 g
Węglowodany: 3.5 g