Składniki:
- 180 g filetu z łososia bez skóry
- 60 g kaszy pęczak na sucho (4 łyżki po ugotowaniu)
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 3 plastry cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli himalajskiej
- 3 gałązki kopru
Sałatka:
- duża garść rukoli
- 1 średni pomidor malinowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nastawić na 180oC.
2. Umyty filet z łososia przyprawić solą himalajską, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
3. Rybę ułożyć na folii aluminiowej. Obłożyć plasterkami cytryny, posypać posiekanym koperkiem i szczelnie zawinąć w folię.
4. Wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut.
5. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować kaszę pęczak (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
6. Sałatka: umytą, osuszoną rukolą ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego w „ósemki” pomidora malinowego. Sos do sałatki: w szklance wymieszać oliwę, wyciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalskie.
Tak przygotowanym sosem pokropić sałatkę. Podawać z rybą oraz kaszą.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl