Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Łosoś pieczony z pęczakiem
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Łosoś pieczony z pęczakiem

Łosoś pieczony z pęczakiem

Kaloryczność 1 porcji: 585 kcal
  • Białko: 40 g
  • Tłuszcze: 10 g
  • Węglowodany: 25 g

Składniki:

  • 180 g filetu z łososia bez skóry
  • 60 g kaszy pęczak na sucho (4 łyżki po ugotowaniu)
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 3 plastry cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
  • 3 gałązki kopru

Sałatka:

  • duża garść rukoli
  • 1 średni pomidor malinowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nastawić na 180oC.
2. Umyty filet z łososia przyprawić solą himalajską, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny.
3. Rybę ułożyć na folii aluminiowej. Obłożyć plasterkami cytryny, posypać posiekanym koperkiem i szczelnie zawinąć w folię.
4. Wstawić do piekarnika na ok. 25-30 minut.
5. W międzyczasie w lekko osolonej wodzie ugotować kaszę pęczak (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
6. Sałatka: umytą, osuszoną rukolą ułożyć na talerzu. Dodać pokrojonego w „ósemki” pomidora malinowego. Sos do sałatki: w szklance wymieszać oliwę, wyciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalskie.
Tak przygotowanym sosem pokropić sałatkę. Podawać z rybą oraz kaszą.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje