Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej w zalewie
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- 200 g na makaronu pełnoziarnistego (razowego)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju.
2. Ciecierzycę z puszki przepłukać pod zimna wodą, wrzucić na patelnię.
3. Dodać krojone pomidory z puszki lub 2-3 świeże pomidory, pozbawione skórki oraz przyprawy.
4. Całość gotować przez ok. 5-10 minut ciągle mieszając, następnie dodać mąkę pszenną, rozsypując po całej patelni.
5. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.
Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl