
Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym
Składniki( porcji):
- ciecierzyca konserwowa
- 1 puszka
- pomidory krojone
- 400 g
- makaron pełnoziarnisty
- 200 g
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- cebula
- 1 duża
- mąka pszenna
- 1 łyżeczka
- oregano
- do smaku
- bazylia
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- liść laurowy
- do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju.
- Ciecierzycę z puszki przepłukać pod zimna wodą, wrzucić na patelnię.
- Dodać krojone pomidory z puszki lub 2-3 świeże pomidory, pozbawione skórki oraz przyprawy.
- Całość gotować przez ok. 5-10 minut ciągle mieszając, następnie dodać mąkę pszenną, rozsypując po całej patelni.
- Podawać z makaronem ugotowanym al dente.