Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Leczo z ciecierzycą i pomidora...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym porcji

Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym

Składniki( porcji):

ciecierzyca konserwowa
1 puszka
pomidory krojone
400 g
makaron pełnoziarnisty
200 g
olej rzepakowy
2 łyżki
cebula
1 duża
mąka pszenna
1 łyżeczka
oregano
do smaku
bazylia
do smaku
pieprz
do smaku
liść laurowy
do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju.
  2. Ciecierzycę z puszki przepłukać pod zimna wodą, wrzucić na patelnię.
  3. Dodać krojone pomidory z puszki lub 2-3 świeże pomidory, pozbawione skórki oraz przyprawy.
  4. Całość gotować przez ok. 5-10 minut ciągle mieszając, następnie dodać mąkę pszenną, rozsypując po całej patelni.
  5. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 325 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 49 g
Błonnik: 7.2 g