Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym

Leczo z ciecierzycą i pomidorami z makaronem razowym



Kaloryczność 1 porcji: 325 kcal

  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 49 g
  • Błonnik: 7,2 g

 Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy konserwowej w zalewie
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • 200 g na makaronu pełnoziarnistego (razowego)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, liść laurowy

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na oleju.
2. Ciecierzycę z puszki przepłukać pod zimna wodą, wrzucić na patelnię.
3. Dodać krojone pomidory z puszki lub 2-3 świeże pomidory, pozbawione skórki oraz przyprawy.
4. Całość gotować przez ok. 5-10 minut ciągle mieszając, następnie dodać mąkę pszenną, rozsypując po całej patelni.
5. Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje