Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Zupy/Krem z pomidorów
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pomidorów
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pomidorów 20 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z pomidorów porcji

Krem z pomidorów

Składniki( porcji):

pomidory w puszce
2
cebula
1 średnia
czosnek
2 ząbki
olej rzepakowy
1 łyżka
bazylia suszona
1 łyżeczka
natka pietruszki
2 łyżki
pieprz
do smaku
sól
szczypta
woda
1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni lekko poddusić drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem.
  2. Do garnka dodać pomidory następnie podduszoną cebulę i czosnek, wlać ½ szklanki wody.
  3. Gotować na wolnym ogniu.
  4. Następnie dodać olej, sól, pieprz i bazylię.
  5. Gotować przez ok. 20 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki.
  7. Zupę zblendować na gładki krem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 114 kcal
Białko: 4.6 g
Tłuszcz: 4 g
Węglowodany: 16 g
Błonnik: 1.1 g