Składniki:
- 2 puszki pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki natki pietruszki
- pieprz
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Na patelni lekko poddusić drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem.
2. Do garnka dodać pomidory następnie podduszoną cebulę i czosnek, wlać ½ szklanki wody.
3. Gotować na wolnym ogniu.
4. Następnie dodać olej, sól, pieprz i bazylię.
5. Gotować przez ok. 20 minut.
6. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki.
7. Zupę zblendować na gładki krem.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl