Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z dyni
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z dyni 30 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Krem z dyni porcji

Krem z dyni

Składniki( porcji):

dynia
500 g
cebula
1 średnia
czosnek
3 ząbki
olej rzepakowy
1 łyżka
marchew
1 średnia
pietruszka
1/2
ziemniaki
2 średnie
papryka ostra
do smaku
pieprz
do smaku
sól
szczypta
woda
1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Wydrążoną dynię przekroić na pół, a następnie na mniejsze plastry. Obrać plastry ze skóry, ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w temp. 180°C.
  2. Obraną cebulę i czosnek posiekać drobno w kostkę i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
  3. Zeszkloną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, dodać upieczone wcześniej kawałki dyni i wlać szklankę wody. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchew i pietruszkę.
  4. Gotować na wolnym ogniu, aż do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
  5. Zupę zmiksować w blenderze na gładki krem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 218 kcal
Białko: 4.5 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 23 g
Błonnik: 8 g