Krem z dyni

  Składniki: - ½ kg dyni - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 średnia marchew - ½ pietruszki - 2 średnie ziemniaki - ostra papryka, pieprz, szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

1. Wydrążoną dynię przekroić na pół, a następnie na mniejsze plastry. Obrać plastry ze skóry, ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w temp. 180oC.
2. Obraną cebulę i czosnek posiekać drobno w kostkę i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
3. Zeszkloną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, dodać upieczone wcześniej kawałki dyni i wlać szklankę wody. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchew i pietruszkę.
4. Gotować na wolnym ogniu, aż do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
5. Zupę zmiksować w blenderze na gładki krem.

Kaloryczność 1 porcji: 218 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcze: 10,8 g
Węglowodany: 23 g
Błonnik: 8 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje