Krem z dyni

  Składniki: - ½ kg dyni - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 średnia marchew - ½ pietruszki - 2 średnie ziemniaki - ostra papryka, pieprz, szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

1. Wydrążoną dynię przekroić na pół, a następnie na mniejsze plastry. Obrać plastry ze skóry, ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w temp. 180oC.
2. Obraną cebulę i czosnek posiekać drobno w kostkę i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
3. Zeszkloną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, dodać upieczone wcześniej kawałki dyni i wlać szklankę wody. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchew i pietruszkę.
4. Gotować na wolnym ogniu, aż do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
5. Zupę zmiksować w blenderze na gładki krem.

Kaloryczność 1 porcji: 218 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcze: 10,8 g
Węglowodany: 23 g
Błonnik: 8 g

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).