
Krem z dyni
Składniki( porcji):
- dynia
- 500 g
- cebula
- 1 średnia
- czosnek
- 3 ząbki
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- marchew
- 1 średnia
- pietruszka
- 1/2
- ziemniaki
- 2 średnie
- papryka ostra
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- sól
- szczypta
- woda
- 1 szklanka
Sposób przygotowania:
- Wydrążoną dynię przekroić na pół, a następnie na mniejsze plastry. Obrać plastry ze skóry, ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez ok. 30 minut w temp. 180°C.
- Obraną cebulę i czosnek posiekać drobno w kostkę i zeszklić na patelni na niewielkiej ilości oleju.
- Zeszkloną cebulę i czosnek przełożyć do garnka, dodać upieczone wcześniej kawałki dyni i wlać szklankę wody. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą na tarce marchew i pietruszkę.
- Gotować na wolnym ogniu, aż do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
- Zupę zmiksować w blenderze na gładki krem.