
Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy
Składniki(6 porcji):
- jabłka suszone
- 150 g
- gruszki suszone
- 150 g
- śliwki suszone
- 150 g
- morele suszone
- 150 g
- cynamon
- 1 laska
- goździki
- 5
- anyż
- 1 gwiazdka
- imbir świeży
- 2 plasterki
- woda
- 3 litry
- sok z pomarańczy
- 2 sztuki
- sok z cytryny
- 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki (oprócz soku z pomarańczy i cytryny) przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
- Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie, a kompot nabierze aromatu.
- Po zdjęciu z palnika odcedzić owoce, a do kompotu dodać sok z pomarańczy i cytryny, wymieszać i schłodzić.
- Jeśli kompot będzie za słodki można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 195 kcal
Białko: 2.5 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 50 g