Strona główna/Przepisy/Koktaile/Kompot z suszonych owoców z im...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy 30 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy 6 porcji

Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy

Składniki(6 porcji):

jabłka suszone
150 g
gruszki suszone
150 g
śliwki suszone
150 g
morele suszone
150 g
cynamon
1 laska
goździki
5
anyż
1 gwiazdka
imbir świeży
2 plasterki
woda
3 litry
sok z pomarańczy
2 sztuki
sok z cytryny
1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki (oprócz soku z pomarańczy i cytryny) przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
  2. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie, a kompot nabierze aromatu.
  3. Po zdjęciu z palnika odcedzić owoce, a do kompotu dodać sok z pomarańczy i cytryny, wymieszać i schłodzić.
  4. Jeśli kompot będzie za słodki można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 195 kcal
Białko: 2.5 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 50 g