Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Kolorowe ziemniaki z pieczoną...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem porcji

Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem

Składniki( porcji):

ziemniaki fioletowe
200 g
pierś z kurczaka
120 g
marchewki
1-2 średnie
szpinak świeży
1 garść
oliwa z oliwek
1 łyżka
nasiona słonecznika
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
tymianek świeży
do marynaty
rozmaryn
do smaku
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić wodę na ziemniaki, dodać szczyptę soli.
  2. Ziemniaki dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą i wrzucić do wrzącej wody. Gotować do miękkości przez około 15 minut.
  3. Pierś z kurczaka zamarynować w marynacie ze świeżego tymianku, czosnku, odrobinie oliwy i szczypcie soli.
  4. Obrać i dokładnie umyć marchewkę. Następnie przekroić ją na 4 części. Wymieszać marchew z rozmarynem lub tymiankiem oraz odrobiną oliwy.
  5. Nastawić piekarnik na 200°C.
  6. Wyłożyć blaszkę w piekarniku papierem do pieczeniu i ułożyć na niej marchewki.
  7. Pierś z kurczaka zawinąć w papier do pieczenia lub rękaw i ułożyć na blasze.
  8. Piec mięso i warzywa około 30 minut. Aby sprawdzić, czy mięso jest już gotowe włożyć w środek suchy patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to że mięso jest już gotowe.
  9. Świeże liście szpinaku umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Po wysuszeniu przełożyć na talerz, na którym będzie podawane danie.
  10. Marchew i kurczaka wyjąć z piekarnika i wraz z ziemniakami ułożyć na talerzu.
  11. Całość posypać prażonymi nasionami słonecznika.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 457 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 41 g