
Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem
Składniki( porcji):
- ziemniaki fioletowe
- 200 g
- pierś z kurczaka
- 120 g
- marchewki
- 1-2 średnie
- szpinak świeży
- 1 garść
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka
- nasiona słonecznika
- 1 łyżka
- czosnek
- 1 ząbek
- tymianek świeży
- do marynaty
- rozmaryn
- do smaku
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Nastawić wodę na ziemniaki, dodać szczyptę soli.
- Ziemniaki dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą i wrzucić do wrzącej wody. Gotować do miękkości przez około 15 minut.
- Pierś z kurczaka zamarynować w marynacie ze świeżego tymianku, czosnku, odrobinie oliwy i szczypcie soli.
- Obrać i dokładnie umyć marchewkę. Następnie przekroić ją na 4 części. Wymieszać marchew z rozmarynem lub tymiankiem oraz odrobiną oliwy.
- Nastawić piekarnik na 200°C.
- Wyłożyć blaszkę w piekarniku papierem do pieczeniu i ułożyć na niej marchewki.
- Pierś z kurczaka zawinąć w papier do pieczenia lub rękaw i ułożyć na blasze.
- Piec mięso i warzywa około 30 minut. Aby sprawdzić, czy mięso jest już gotowe włożyć w środek suchy patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to że mięso jest już gotowe.
- Świeże liście szpinaku umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Po wysuszeniu przełożyć na talerz, na którym będzie podawane danie.
- Marchew i kurczaka wyjąć z piekarnika i wraz z ziemniakami ułożyć na talerzu.
- Całość posypać prażonymi nasionami słonecznika.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 457 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 41 g