Strona główna/Przepisy/Dania główne/Kolorowe ziemniaki z pieczoną...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem porcji

Kolorowe ziemniaki z pieczoną marchewką i piersią z kurczaka ze świeżym tymiankiem

Składniki( porcji):

ziemniaki fioletowe
200 g
pierś z kurczaka
120 g
marchewki
1-2 średnie
szpinak świeży
1 garść
oliwa z oliwek
1 łyżka
nasiona słonecznika
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
tymianek świeży
do marynaty
rozmaryn
do smaku
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić wodę na ziemniaki, dodać szczyptę soli.
  2. Ziemniaki dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą i wrzucić do wrzącej wody. Gotować do miękkości przez około 15 minut.
  3. Pierś z kurczaka zamarynować w marynacie ze świeżego tymianku, czosnku, odrobinie oliwy i szczypcie soli.
  4. Obrać i dokładnie umyć marchewkę. Następnie przekroić ją na 4 części. Wymieszać marchew z rozmarynem lub tymiankiem oraz odrobiną oliwy.
  5. Nastawić piekarnik na 200°C.
  6. Wyłożyć blaszkę w piekarniku papierem do pieczeniu i ułożyć na niej marchewki.
  7. Pierś z kurczaka zawinąć w papier do pieczenia lub rękaw i ułożyć na blasze.
  8. Piec mięso i warzywa około 30 minut. Aby sprawdzić, czy mięso jest już gotowe włożyć w środek suchy patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to że mięso jest już gotowe.
  9. Świeże liście szpinaku umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Po wysuszeniu przełożyć na talerz, na którym będzie podawane danie.
  10. Marchew i kurczaka wyjąć z piekarnika i wraz z ziemniakami ułożyć na talerzu.
  11. Całość posypać prażonymi nasionami słonecznika.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 457 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 41 g