Składniki:
- 200 g fioletowych ziemniaków
- 120 g piersi z kurczaka
- 1-2 średnie marchewki
- garść świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: tymianek, rozmaryn, szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Nastawić wodę na ziemniaki, dodać szczyptę soli.
2. Ziemniaki dokładnie umyć pod ciepłą, bieżącą wodą i wrzucić do wrzącej wody. Gotować do miękkości przez około 15 minut.
3. Pierś z kurczaka zamarynować w marynacie ze świeżego tymianku, czosnku, odrobinie oliwy i szczypcie soli.
4. Obrać i dokładnie umyć marchewkę. Następnie przekroić ją na 4 części. Wymieszać marchew z rozmarynem lub tymiankiem oraz odrobiną oliwy.
5. Nastawić piekarnik na 200oC.
6. Wyłożyć blaszkę w piekarniku papierem do pieczeniu i ułożyć na niej marchewki.
7. Pierś z kurczaka zawinąć w papier do pieczenia lub rękaw i ułożyć na blasze.
8. Piec mięso i warzywa około 30 minut. Aby sprawdzić, czy mięso jest już gotowe włożyć w środek suchy patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, oznacza to że mięso jest już gotowe.
9. Świeże liście szpinaku umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Po wysuszeniu przełożyć na talerz, na którym będzie podawane danie.
10. Marchew i kurczaka wyjąć z piekarnika i wraz z ziemniakami ułożyć na talerzu.
11. Całość posypać prażonymi nasionami słonecznika.
Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl