Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Koktaile/Kompot z suszonych owoców z im...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy 30 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy 6 porcji

Kompot z suszonych owoców z imbirem i nutą pomarańczy

Składniki(6 porcji):

jabłka suszone
150 g
gruszki suszone
150 g
śliwki suszone
150 g
morele suszone
150 g
cynamon
1 laska
goździki
5
anyż
1 gwiazdka
imbir świeży
2 plasterki
woda
3 litry
sok z pomarańczy
2 sztuki
sok z cytryny
1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki (oprócz soku z pomarańczy i cytryny) przełożyć do garnka i zalać zimną wodą.
  2. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie, a kompot nabierze aromatu.
  3. Po zdjęciu z palnika odcedzić owoce, a do kompotu dodać sok z pomarańczy i cytryny, wymieszać i schłodzić.
  4. Jeśli kompot będzie za słodki można go rozcieńczyć przegotowaną wodą.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 195 kcal
Białko: 2.5 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 50 g