Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kasza jaglana po meksykańsku
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Kasza jaglana po meksykańsku

Kasza jaglana po meksykańsku



Kaloryczność 1 porcji: 320 kcal

  • Białko: 19 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 47 g

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 300 g mięsa z piersi indyka
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 3 średnie pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w pióra lub kostkę i zeszklić na oleju (2 łyżki), dodać przecier pomidorowy i wodę.
2. Pomidory nakłuć i sparzyć wrzątkiem, następnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do przecieru.
3. Dodać przyprawy i całość doprowadzić do wrzenia.
4. Kaszę wsypać na sito o małych oczkach i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.
5. Dodać do przecieru i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 15-20 minut).
6. Mięso z piersi indyka pokroić w kostkę i smażyć na patelni z dodatkiem oleju (2 łyżki), następnie dodać do ugotowanej kaszy.
7. Z kukurydzy i fasoli odlać zalewę, fasolę dodatkowo przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, wszystko dodać do kaszy i wymieszać. W razie potrzeby dodatkowo doprawić

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje