Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 300 g mięsa z piersi indyka
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 szklanka zimnej wody
- 3 średnie pomidory
- 2 średnie cebule
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w pióra lub kostkę i zeszklić na oleju (2 łyżki), dodać przecier pomidorowy i wodę.
2. Pomidory nakłuć i sparzyć wrzątkiem, następnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do przecieru.
3. Dodać przyprawy i całość doprowadzić do wrzenia.
4. Kaszę wsypać na sito o małych oczkach i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.
5. Dodać do przecieru i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 15-20 minut).
6. Mięso z piersi indyka pokroić w kostkę i smażyć na patelni z dodatkiem oleju (2 łyżki), następnie dodać do ugotowanej kaszy.
7. Z kukurydzy i fasoli odlać zalewę, fasolę dodatkowo przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, wszystko dodać do kaszy i wymieszać. W razie potrzeby dodatkowo doprawić
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl