Składniki:
Gulasz:
- 300 ml bulionu warzywnego
- 400 g piersi z indyka
- 2 cebule dymki
- 3 ząbki czosnku
- 250 g papryki
- 800 g dyni
- 3-4 goździki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz, cynamon, sól (szczypta)
- 120 g kaszy gryczanej
Surówka z marchewki i czerwonej kapusty:
- 1 średnia marchewka (ok. 80 g)
- 100 g kapusty czerwonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek.
2. Kiedy warzywa zaczną się złocić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz dynię. Całość zalać bulionem.
3. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
4. W międzyczasie przyprawić pokrojonego w kostkę indyka.
5. Mięso wraz z goździkami dodać do warzyw i dusić jeszcze 15 minut.
6. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu (ok. 15 minut).
7. Surówka: marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać posiekaną kapustę, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl