Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z indyka z dynią
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Gulasz z indyka z dynią

Gulasz z indyka z dynią



Kaloryczność 1 porcji: 556 kcal

  • Białko: 39,9 g
  • Tłuszcz: 18,3 g
  • Węglowodany: 67 g
  • Błonnik: 16,7 g

Składniki:

Gulasz:

  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 400 g piersi z indyka
  • 2 cebule dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 g papryki
  • 800 g dyni
  • 3-4 goździki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: rozmaryn, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz, cynamon, sól (szczypta)
  • 120 g kaszy gryczanej

Surówka z marchewki i czerwonej kapusty:

  • 1 średnia marchewka (ok. 80 g)
  • 100 g kapusty czerwonej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek.
2. Kiedy warzywa zaczną się złocić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz dynię. Całość zalać bulionem.
3. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
4. W międzyczasie przyprawić pokrojonego w kostkę indyka.
5. Mięso wraz z goździkami dodać do warzyw i dusić jeszcze 15 minut.
6. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu (ok. 15 minut).
7. Surówka: marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać posiekaną kapustę, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje