Strona główna/Przepisy/Dania główne/Gulasz z indyka z dynią
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z indyka z dynią
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z indyka z dynią
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z indyka z dynią porcji

Gulasz z indyka z dynią

Składniki( porcji):

bulion warzywny
300 ml
pierś z indyka
400 g
cebula dymka
2
czosnek
3 ząbki
papryka
250 g
dynia
800 g
goździki
3-4
olej rzepakowy
2 łyżki
rozmaryn
do smaku
tymianek
do smaku
gałka muszkatołowa
do smaku
pieprz
do smaku
cynamon
do smaku
sól
szczypta
kasza gryczana
120 g
marchewka
80 g
kapusta czerwona
100 g
sok z cytryny
1 łyżeczka
oliwa z oliwek
1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek.
  2. Kiedy warzywa zaczną się złocić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz dynię. Całość zalać bulionem.
  3. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  4. W międzyczasie przyprawić pokrojonego w kostkę indyka.
  5. Mięso wraz z goździkami dodać do warzyw i dusić jeszcze 15 minut.
  6. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu (ok. 15 minut).
  7. Surówka: marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać posiekaną kapustę, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 556 kcal
Białko: 39.9 g
Tłuszcz: 18.3 g
Węglowodany: 67 g
Błonnik: 16.7 g