Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Gulasz z indyka z dynią
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z indyka z dynią
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z indyka z dynią
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z indyka z dynią porcji

Gulasz z indyka z dynią

Składniki( porcji):

bulion warzywny
300 ml
pierś z indyka
400 g
cebula dymka
2
czosnek
3 ząbki
papryka
250 g
dynia
800 g
goździki
3-4
olej rzepakowy
2 łyżki
rozmaryn
do smaku
tymianek
do smaku
gałka muszkatołowa
do smaku
pieprz
do smaku
cynamon
do smaku
sól
szczypta
kasza gryczana
120 g
marchewka
80 g
kapusta czerwona
100 g
sok z cytryny
1 łyżeczka
oliwa z oliwek
1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek.
  2. Kiedy warzywa zaczną się złocić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz dynię. Całość zalać bulionem.
  3. Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
  4. W międzyczasie przyprawić pokrojonego w kostkę indyka.
  5. Mięso wraz z goździkami dodać do warzyw i dusić jeszcze 15 minut.
  6. Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu (ok. 15 minut).
  7. Surówka: marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać posiekaną kapustę, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 556 kcal
Białko: 39.9 g
Tłuszcz: 18.3 g
Węglowodany: 67 g
Błonnik: 16.7 g