
Gulasz z indyka z dynią
Składniki( porcji):
- bulion warzywny
- 300 ml
- pierś z indyka
- 400 g
- cebula dymka
- 2
- czosnek
- 3 ząbki
- papryka
- 250 g
- dynia
- 800 g
- goździki
- 3-4
- olej rzepakowy
- 2 łyżki
- rozmaryn
- do smaku
- tymianek
- do smaku
- gałka muszkatołowa
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- cynamon
- do smaku
- sól
- szczypta
- kasza gryczana
- 120 g
- marchewka
- 80 g
- kapusta czerwona
- 100 g
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek.
- Kiedy warzywa zaczną się złocić, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz dynię. Całość zalać bulionem.
- Dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.
- W międzyczasie przyprawić pokrojonego w kostkę indyka.
- Mięso wraz z goździkami dodać do warzyw i dusić jeszcze 15 minut.
- Kaszę gryczaną ugotować według instrukcji na opakowaniu (ok. 15 minut).
- Surówka: marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodać posiekaną kapustę, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 556 kcal
Białko: 39.9 g
Tłuszcz: 18.3 g
Węglowodany: 67 g
Błonnik: 16.7 g