Gulasz z cukinii z kaszą jaglaną

Składniki: - ½ średniej cukinii - 200 ml przecieru pomidorowego (3/4 szklanki) - 35 g suchej kaszy jaglanej (1/3 torebki) - ½ średniej cebuli - ½ średniej papryki czerwonej - ½ papryczki chili - 1 łyżka oleju rzepakowego - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 mały ząbek czosnku - kilka kropli soku z cytryny - przyprawy: słodka i ostra papryka mielona, szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Obraną cebulę i czosnek posiekać oraz podsmażyć przez chwilę na oleju.
3. Cukinię i paprykę (słodką i ostrą) umyć, pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię do cebuli. Smażyć do momentu, aż warzywa zmiękną.
4. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy. Całość podsmażyć, aż lekko zgęstnieje.
5. Pod koniec gotowania dodać łyżkę soku z cytryny. Podawać razem z ugotowaną kaszą jaglaną.

Kaloryczność 1 porcji: 380 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 60 g
Błonnik: 12 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje