
Gulasz z cukinii z kaszą jaglaną
Składniki( porcji):
- cukinia
- 1/2 średnia
- przecier pomidorowy
- 200 ml
- kasza jaglana
- 35 g
- cebula
- 1/2 średnia
- papryka czerwona
- 1/2 średnia
- papryczka chili
- 1/2
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka
- czosnek
- 1 mały ząbek
- sok z cytryny
- kilka kropli
- papryka słodka
- do smaku
- papryka ostra
- do smaku
- sól
- szczypta
- pieprz
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Obraną cebulę i czosnek posiekać oraz podsmażyć przez chwilę na oleju.
- Cukinię i paprykę (słodką i ostrą) umyć, pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię do cebuli. Smażyć do momentu, aż warzywa zmiękną.
- Dodać przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy. Całość podsmażyć, aż lekko zgęstnieje.
- Pod koniec gotowania dodać łyżkę soku z cytryny. Podawać razem z ugotowaną kaszą jaglaną.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 380 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 60 g
Błonnik: 12 g