Strona główna/Przepisy/Dania główne/Gulasz z cukinii z kaszą jagla...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z cukinii z kaszą jaglaną
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z cukinii z kaszą jaglaną
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Gulasz z cukinii z kaszą jaglaną porcji

Gulasz z cukinii z kaszą jaglaną

Składniki( porcji):

cukinia
1/2 średnia
przecier pomidorowy
200 ml
kasza jaglana
35 g
cebula
1/2 średnia
papryka czerwona
1/2 średnia
papryczka chili
1/2
olej rzepakowy
1 łyżka
koncentrat pomidorowy
1 łyżeczka
czosnek
1 mały ząbek
sok z cytryny
kilka kropli
papryka słodka
do smaku
papryka ostra
do smaku
sól
szczypta
pieprz
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Obraną cebulę i czosnek posiekać oraz podsmażyć przez chwilę na oleju.
  3. Cukinię i paprykę (słodką i ostrą) umyć, pokroić w kostkę, dorzucić na patelnię do cebuli. Smażyć do momentu, aż warzywa zmiękną.
  4. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat i przyprawy. Całość podsmażyć, aż lekko zgęstnieje.
  5. Pod koniec gotowania dodać łyżkę soku z cytryny. Podawać razem z ugotowaną kaszą jaglaną.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 380 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 60 g
Błonnik: 12 g