
Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum
Składniki( porcji):
- dorsz filet
- 125 g
- makaron durum
- 30 g
- szpinak mrożony
- 100 g
- cebula czerwona
- 1/2 duża
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- gałka muszkatołowa
- do smaku
- oregano
- do smaku
- bazylia
- do smaku
- sok z cytryny
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- sól
- szczypta
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Obraną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju.
- Na oddzielnej patelni ułożyć doprawione ziołami filety. Podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
- Do cebuli dodać zamrożony szpinak, również dusić pod przykryciem do momentu rozmrożenia.
- Doprawić szpinak ziołami, dokładnie wymieszać.
- Danie podawać skropione sokiem z cytryny.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 350 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 34.5 g
Błonnik: 7 g