Strona główna/Przepisy/Dania główne/Dorsz w pierzynce szpinakowej...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum porcji

Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum

Składniki( porcji):

dorsz filet
125 g
makaron durum
30 g
szpinak mrożony
100 g
cebula czerwona
1/2 duża
olej rzepakowy
1 łyżka
gałka muszkatołowa
do smaku
oregano
do smaku
bazylia
do smaku
sok z cytryny
do smaku
pieprz
do smaku
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Obraną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju.
  3. Na oddzielnej patelni ułożyć doprawione ziołami filety. Podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Do cebuli dodać zamrożony szpinak, również dusić pod przykryciem do momentu rozmrożenia.
  5. Doprawić szpinak ziołami, dokładnie wymieszać.
  6. Danie podawać skropione sokiem z cytryny.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 350 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 34.5 g
Błonnik: 7 g