Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Dania główne/Dorsz w pierzynce szpinakowej...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum porcji

Dorsz w pierzynce szpinakowej z makaronem durum

Składniki( porcji):

dorsz filet
125 g
makaron durum
30 g
szpinak mrożony
100 g
cebula czerwona
1/2 duża
olej rzepakowy
1 łyżka
gałka muszkatołowa
do smaku
oregano
do smaku
bazylia
do smaku
sok z cytryny
do smaku
pieprz
do smaku
sól
szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Obraną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju.
  3. Na oddzielnej patelni ułożyć doprawione ziołami filety. Podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu.
  4. Do cebuli dodać zamrożony szpinak, również dusić pod przykryciem do momentu rozmrożenia.
  5. Doprawić szpinak ziołami, dokładnie wymieszać.
  6. Danie podawać skropione sokiem z cytryny.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 350 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 34.5 g
Błonnik: 7 g