Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dorsz pieczony w warzywach
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Dania główne 9 Dorsz pieczony w warzywach

Dorsz pieczony w warzywach



Kaloryczność 1 porcji: 213 kcal

  • Białko: 29 g
  • Tłuszcz: 5,2 g
  • Węglowodany: 14 g
  • Błonnik: 5 g

Składniki:

  • 450 g filetów dorsza
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 por
  • ½ cebuli
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz, szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Dorsza umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem.
2. Obok położyć pokrojone wcześniej warzywa, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.
3. Całość przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
4. Piec w 180oC przez 30-40 minut.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje