Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa szakszuka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa szakszuka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa szakszuka 2 porcje

Domowa szakszuka

Składniki(2 porcje):

cukinia
1 średnia
pomidory
3 średnie
cebula szalotka
1
jajka
2
oliwki pokrojone
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
sezam
1 łyżka
oliwa z oliwek
1 łyżka
garam masala
do smaku
czarnuszka
do smaku
papryka ostra
do smaku
sól
szczypta
tymianek
do smaku
chleb razowy
4 kromki

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w piórka szalotkę - zeszklić.
  2. Dodać umytą i pokrojoną w ćwiartki cukinię (jeśli będzie miała duże pestki – usunąć). Chwilę podsmażyć na małym ogniu.
  3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę. Pokroić w kostkę i dodać na patelnię.
  4. Wszystko wymieszać, dusić na mały ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
  5. Zawartość patelni doprawić do smaku przyprawami, dodać pokrojone oliwki.
  6. Zrobić dwa zagłębienia w zawartości patelni, wbić jajka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia jaj. Posypać czarnuszką i sezamem.
  7. Podawać na rozgrzanej patelni z chlebem razowym.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 266 kcal
Białko: 12.7 g
Tłuszcz: 17.3 g
Węglowodany: 12.7 g