
Domowa szakszuka
Składniki(2 porcje):
- cukinia
- 1 średnia
- pomidory
- 3 średnie
- cebula szalotka
- 1
- jajka
- 2
- oliwki pokrojone
- 2 łyżki
- czosnek
- 1 ząbek
- sezam
- 1 łyżka
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka
- garam masala
- do smaku
- czarnuszka
- do smaku
- papryka ostra
- do smaku
- sól
- szczypta
- tymianek
- do smaku
- chleb razowy
- 4 kromki
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w piórka szalotkę - zeszklić.
- Dodać umytą i pokrojoną w ćwiartki cukinię (jeśli będzie miała duże pestki – usunąć). Chwilę podsmażyć na małym ogniu.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę. Pokroić w kostkę i dodać na patelnię.
- Wszystko wymieszać, dusić na mały ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
- Zawartość patelni doprawić do smaku przyprawami, dodać pokrojone oliwki.
- Zrobić dwa zagłębienia w zawartości patelni, wbić jajka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia jaj. Posypać czarnuszką i sezamem.
- Podawać na rozgrzanej patelni z chlebem razowym.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 266 kcal
Białko: 12.7 g
Tłuszcz: 17.3 g
Węglowodany: 12.7 g