Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa szakszuka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa szakszuka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Domowa szakszuka 2 porcje

Domowa szakszuka

Składniki(2 porcje):

cukinia
1 średnia
pomidory
3 średnie
cebula szalotka
1
jajka
2
oliwki pokrojone
2 łyżki
czosnek
1 ząbek
sezam
1 łyżka
oliwa z oliwek
1 łyżka
garam masala
do smaku
czarnuszka
do smaku
papryka ostra
do smaku
sól
szczypta
tymianek
do smaku
chleb razowy
4 kromki

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną w piórka szalotkę - zeszklić.
  2. Dodać umytą i pokrojoną w ćwiartki cukinię (jeśli będzie miała duże pestki – usunąć). Chwilę podsmażyć na małym ogniu.
  3. Pomidory sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę. Pokroić w kostkę i dodać na patelnię.
  4. Wszystko wymieszać, dusić na mały ogniu pod przykryciem przez kilka minut.
  5. Zawartość patelni doprawić do smaku przyprawami, dodać pokrojone oliwki.
  6. Zrobić dwa zagłębienia w zawartości patelni, wbić jajka. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia jaj. Posypać czarnuszką i sezamem.
  7. Podawać na rozgrzanej patelni z chlebem razowym.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 266 kcal
Białko: 12.7 g
Tłuszcz: 17.3 g
Węglowodany: 12.7 g