Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Desery/Ciasteczka owsiane z suszonymi...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami 25 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami porcji

Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami

Składniki( porcji):

płatki owsiane
1 szklanka
siemię lniane mielone
2 łyżki
siemię lniane
1 łyżka
jajko
1
banan
1 średni
olej rzepakowy
1 łyżeczka
figi suszone
3
jagody goji
2 łyżki
żurawina suszona
2 łyżki
daktyle suszone
4
słonecznik
1 łyżeczka
miód naturalny
1 łyżeczka
cynamon
1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Zalać daktyle wrzątkiem, odstawić na noc.
  2. Drobno posiekać wszystkie owoce, a banana zblendować na gładką masę.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
  4. Piekarnik nastawić na 180°C (z funkcją termoobiegu).
  5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, uformować kule o średnicy ok. 6-7 cm.
  6. Kulki spłaszczyć dłonią i poukładać na blasze.
  7. Piec ok. 20-25 min.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 200 kcal
Białko: 6.2 g
Tłuszcz: 4.2 g
Węglowodany: 33.4 g
Błonnik: 7.6 g