Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe kopytka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe kopytka
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Kolorowe kopytka 1 porcja

Kolorowe kopytka

Składniki(1 porcja):

ziemniaki ugotowane
500 g
jajko
1
mąka pszenna
1/2 szklanki
mąka razowa
1/2 szklanki
marchewki ugotowane
2-3 średnie
burak
1
szpinak świeży
3 garście
curry
2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.
  2. W oddzielnych miskach zblendować szpinak, marchew i buraka.
  3. Do ziemniaków dodać mąkę, jajko oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto.
  4. Podzielić ciasto na 4 części - do pierwszej dodać buraka, do drugiej marchew, do trzeciej szpinak, natomiast do czwartej curry.
  5. Każdą część zagnieść osobno, uformować wałeczki i pociąć na cienkie kopytka.
  6. Przygotowane kluski wrzucić do wrzątku i gotować do momentu wypłynięcia na wierzch.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 183 kcal
Białko: 6.9 g
Tłuszcz: 1.65 g
Węglowodany: 39 g
Błonnik: 5 g