Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym

  Składniki: - ½ szklanki kaszy jaglanej - 1½  szklanki mleka - ½ szklanki wody - 12 daktyli - 1 kopiasta łyżka kakao - 1 dojrzały banan - 200 g truskawek (świeże lub mrożone) - 1 kostka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, aż staną się miękkie. Kaszę wsypać na sito o małych oczkach i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.
2. Następnie kaszę umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem i gotować do miękkości (około 5-8 minut od zagotowania).
3. W międzyczasie zblendować truskawki. Zdjąć garnek z palnika, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
4. Dodać daktyle i banana, całość zblendować na gładką masę.
5. Budyń układać w szklance na przemian z musem truskawkowym.
6. Całość ozdobić startą czekoladą i truskawką.

Kaloryczność 1 porcji: 320 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 63 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje