Strona główna/Przepisy/Desery/Czekoladowo-bananowy budyń jag...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym 23 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym porcji

Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym

Składniki( porcji):

kasza jaglana
1/2 szklanki
mleko
1.5 szklanki
woda
1/2 szklanki
daktyle
12
kakao
1 łyżka
banan
1 dojrzały
truskawki
200 g
czekolada gorzka
1 kostka

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, aż staną się miękkie. Kaszę wsypać na sito o małych oczkach i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.
  2. Następnie kaszę umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem i gotować do miękkości (około 5-8 minut od zagotowania).
  3. W międzyczasie zblendować truskawki. Zdjąć garnek z palnika, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać daktyle i banana, całość zblendować na gładką masę.
  5. Budyń układać w szklance na przemian z musem truskawkowym.
  6. Całość ozdobić startą czekoladą i truskawką.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 320 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 63 g