
Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym
Składniki( porcji):
- kasza jaglana
- 1/2 szklanki
- mleko
- 1.5 szklanki
- woda
- 1/2 szklanki
- daktyle
- 12
- kakao
- 1 łyżka
- banan
- 1 dojrzały
- truskawki
- 200 g
- czekolada gorzka
- 1 kostka
Sposób przygotowania:
- Daktyle zalać wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, aż staną się miękkie. Kaszę wsypać na sito o małych oczkach i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.
- Następnie kaszę umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem i gotować do miękkości (około 5-8 minut od zagotowania).
- W międzyczasie zblendować truskawki. Zdjąć garnek z palnika, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
- Dodać daktyle i banana, całość zblendować na gładką masę.
- Budyń układać w szklance na przemian z musem truskawkowym.
- Całość ozdobić startą czekoladą i truskawką.
Wartość odżywcza:
Kaloryczność 1 porcji: 320 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 63 g