Składniki:
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 1½ szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 12 daktyli
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 1 dojrzały banan
- 200 g truskawek (świeże lub mrożone)
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, aż staną się miękkie. Kaszę wsypać na sito o małych oczkach i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.
2. Następnie kaszę umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem i gotować do miękkości (około 5-8 minut od zagotowania).
3. W międzyczasie zblendować truskawki. Zdjąć garnek z palnika, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
4. Dodać daktyle i banana, całość zblendować na gładką masę.
5. Budyń układać w szklance na przemian z musem truskawkowym.
6. Całość ozdobić startą czekoladą i truskawką.
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl