Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Desery/Czekoladowo-bananowy budyń jag...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym 23 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym porcji

Czekoladowo-bananowy budyń jaglany z musem truskawkowym

Składniki( porcji):

kasza jaglana
1/2 szklanki
mleko
1.5 szklanki
woda
1/2 szklanki
daktyle
12
kakao
1 łyżka
banan
1 dojrzały
truskawki
200 g
czekolada gorzka
1 kostka

Sposób przygotowania:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, aż staną się miękkie. Kaszę wsypać na sito o małych oczkach i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem, aby straciła goryczkę.
  2. Następnie kaszę umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem i gotować do miękkości (około 5-8 minut od zagotowania).
  3. W międzyczasie zblendować truskawki. Zdjąć garnek z palnika, dodać kakao i dokładnie wymieszać.
  4. Dodać daktyle i banana, całość zblendować na gładką masę.
  5. Budyń układać w szklance na przemian z musem truskawkowym.
  6. Całość ozdobić startą czekoladą i truskawką.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 320 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 63 g