Składniki (3 porcje):
- 1 paczka ryżu brązowego (100 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka ciecierzycy gotowanej lub konserwowej (180 g)
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 2 pomidory malinowe
- 1 łyżka suszonej kurkumy
- ½ łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka kolendry (nasiona)
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w większe piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego.
- Dodać sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory oraz pokrojoną paprykę.
- Następnie dorzucić ciecierzycę i chwilę podsmażyć. Dolać bulion warzywny i gotować przez 10 minut.
- Całość przyprawić solą, pieprzem, utartymi nasionami kolendry, kminkiem (½ łyżeczki) kurkumą oraz suszoną słodką papryką.
- Pod koniec gotowania dodać jeszcze 2 łyżki oleju rzepakowego oraz ugotowany ryż, całość wymieszać.
Autor: Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl