Curry z ciecierzycą i ryżem

Przepis na 3 porcje   Składniki:   - 1 paczka ryżu brązowego  (100 g) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 średnia papryka czerwona - 1 papryczka chilli - 1 szklanka ciecierzycy gotowanej lub konserwowej  (180 g) - ½ szklanki bulionu warzywnego lub wody - 2 pomidory malinowe - 1 łyżka suszonej kurkumy - ½ łyżeczki kminku - 1 łyżeczka kolendry (nasiona)

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę pokroić w większe piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego.
  3. Dodać sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory oraz pokrojoną paprykę.
  4. Następnie dorzucić ciecierzycę i chwilę podsmażyć. Dolać bulion warzywny i gotować przez 10 minut.
  5. Całość przyprawić solą, pieprzem, utartymi nasionami kolendry, kminkiem (½ łyżeczki) kurkumą oraz suszoną słodką papryką.
  6. Pod koniec gotowania dodać jeszcze 2 łyżki oleju rzepakowego oraz ugotowany ryż, całość wymieszać.

 

Kaloryczność 1 porcji: 335 kcal

Białko: 10,5 g

Tłuszcz: 13 g

Węglowodany: 54 g

 

Autor: Wiktor Łazowski

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).