Curry z ciecierzycą i ryżem

Przepis na 3 porcje   Składniki:   - 1 paczka ryżu brązowego  (100 g) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1 średnia papryka czerwona - 1 papryczka chilli - 1 szklanka ciecierzycy gotowanej lub konserwowej  (180 g) - ½ szklanki bulionu warzywnego lub wody - 2 pomidory malinowe - 1 łyżka suszonej kurkumy - ½ łyżeczki kminku - 1 łyżeczka kolendry (nasiona)

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę pokroić w większe piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na łyżce oleju rzepakowego.
  3. Dodać sparzone i obrane ze skórki, pokrojone w ćwiartki pomidory oraz pokrojoną paprykę.
  4. Następnie dorzucić ciecierzycę i chwilę podsmażyć. Dolać bulion warzywny i gotować przez 10 minut.
  5. Całość przyprawić solą, pieprzem, utartymi nasionami kolendry, kminkiem (½ łyżeczki) kurkumą oraz suszoną słodką papryką.
  6. Pod koniec gotowania dodać jeszcze 2 łyżki oleju rzepakowego oraz ugotowany ryż, całość wymieszać.

 

Kaloryczność 1 porcji: 335 kcal

Białko: 10,5 g

Tłuszcz: 13 g

Węglowodany: 54 g

 

Autor: Wiktor Łazowski

Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje