Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Desery/Ciasto z kaszy jaglanej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto z kaszy jaglanej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto z kaszy jaglanej 20 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Ciasto z kaszy jaglanej porcji

Ciasto z kaszy jaglanej

Składniki( porcji):

kasza jaglana
200 g
mleko
2 szklanki
wiórki kokosowe
200 g

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną opłukać pod wodą, przeleć wrzątkiem. Następnie ponownie przepłukać pod bieżącą wodą w celu pozbycia się goryczki.
  2. Kaszę gotować w 2 szklankach mleka przez ok. 20 min. aż kasza wchłonie prawie całe mleko.
  3. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe, całość wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować.
  4. Następnie ciasto ostudzić i przełożyć do formy.
  5. Polewa:
  6. 2 tabliczki czekolady rozpuścić z 2 łyżkami mleka.
  7. Po rozpuszczeniu delikatnie ostudzić, ale nie doprowadzić do ponownego zastygnięcia i polać wcześniej przygotowane ciasto.
  8. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 293 kcal
Białko: 5.5 g
Tłuszcz: 19.5 g
Węglowodany: 23.4 g
Błonnik: 4 g