Składniki:
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka krowiego (lub roślinnego)
- 200 g wiórków kokosowych
- Polewa:
- 2 tabliczki czekolady z zawartością kakao min. 75%
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną opłukać pod wodą, przeleć wrzątkiem. Następnie ponownie przepłukać pod bieżącą wodą w celu pozbycia się goryczki.
2. Kaszę gotować w 2 szklankach mleka przez ok. 20 min. aż kasza wchłonie prawie całe mleko.
3. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe, całość wymieszać i jeszcze przez chwilę gotować.
4. Następnie ciasto ostudzić i przełożyć do formy.
Polewa:
5. 2 tabliczki czekolady rozpuścić z 2 łyżkami mleka.
6. Po rozpuszczeniu delikatnie ostudzić, ale nie doprowadzić do ponownego zastygnięcia i polać wcześniej przygotowane ciasto.
7. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl