Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Buraczane carpaccio z kurczaki...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Buraczane carpaccio z kurczakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Buraczane carpaccio z kurczakiem 15 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Buraczane carpaccio z kurczakiem 1 porcja

Buraczane carpaccio z kurczakiem

Składniki(1 porcja):

sałata lodowa
2-3 liście
burak
1 mały
filet z piersi kurczaka
75 g
papryka słodka
do smaku
pieprz
do smaku
oliwa z oliwek
1 łyżka
cukier
1/2 łyżeczki
ocet winny
3/4 łyżeczki
musztarda
1/3 łyżeczki
bazylia suszona
1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Umyte liście sałaty porwać i ułożyć na talerzu.
  2. Buraka ugotować i obrać, następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na sałacie.
  3. W międzyczasie umyć pierś z kurczaka i pokroić w paski, doprawić ziołami i przyprawami. Podsmażyć na małym ogniu bez tłuszczu lub upiec w piekarniku (10-15 min w 180°C). Gotowego kurczaka ułożyć na sałacie z burakiem.
  4. W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i polać danie.
  5. Najlepiej podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 237 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 11.5 g
Węglowodany: 16.5 g
Błonnik: 4 g