Buraczane carpaccio z kurczakiem

Składniki: - 2-3 liście sałaty lodowej - 1 mały burak - 1/3 fileta z piersi kurczaka (ok. 75 g) - przyprawy: słodka papryka, pieprz Sos: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki cukru - 3/4 łyżeczki octu winnego - 1/3 łyżeczki musztardy - 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

1. Umyte liście sałaty porwać i ułożyć na talerzu.
2. Buraka ugotować i obrać, następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na sałacie.
3. W międzyczasie umyć pierś z kurczaka i pokroić w paski, doprawić ziołami i przyprawami. Podsmażyć na małym ogniu bez tłuszczu lub upiec w piekarniku (10-15 min w 180oC). Gotowego kurczaka ułożyć na sałacie z burakiem.
4. W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i polać danie.
5. Najlepiej podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Kaloryczność 1 porcji: 237 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 11,5 g
Węglowodany: 16,5 g
Błonnik: 4 g

Kaloryczność 1 porcji + bułka Grahamka (90 g): 464 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 67 g
Błonnik: 10 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje

Zapisz się do naszego newslettera

Get updates direct to your inbox.

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).

Send me your newsletter (you can unsubscribe at any time).