Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Buraczane carpaccio z kurczakiem
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Buraczane carpaccio z kurczakiem

Buraczane carpaccio z kurczakiem



Kaloryczność 1 porcji: 237 kcal

  • Białko: 19 g
  • Tłuszcz: 11,5 g
  • Węglowodany: 16,5 g
  • Błonnik: 4 g

Składniki:

  • 2-3 liście sałaty lodowej
  • 1 mały burak
  • 1/3 fileta z piersi kurczaka (ok. 75 g)
  • przyprawy: słodka papryka, pieprz

Sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki octu winnego
  • 1/3 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

1. Umyte liście sałaty porwać i ułożyć na talerzu.
2. Buraka ugotować i obrać, następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na sałacie.
3. W międzyczasie umyć pierś z kurczaka i pokroić w paski, doprawić ziołami i przyprawami. Podsmażyć na małym ogniu bez tłuszczu lub upiec w piekarniku (10-15 min w 180oC). Gotowego kurczaka ułożyć na sałacie z burakiem.
4. W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i polać danie.
5. Najlepiej podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Kaloryczność 1 porcji: 237 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 11,5 g
Węglowodany: 16,5 g
Błonnik: 4 g

Kaloryczność 1 porcji + bułka Grahamka (90 g): 464 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 67 g
Błonnik: 10 g

Autor przepisu: mgr Wiktor Łazowski
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje