Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Strona główna/Przepisy/Śniadania i kolacje/Buraczane carpaccio z kurczaki...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Buraczane carpaccio z kurczakiem
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Buraczane carpaccio z kurczakiem 15 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Buraczane carpaccio z kurczakiem 1 porcja

Buraczane carpaccio z kurczakiem

Składniki(1 porcja):

sałata lodowa
2-3 liście
burak
1 mały
filet z piersi kurczaka
75 g
papryka słodka
do smaku
pieprz
do smaku
oliwa z oliwek
1 łyżka
cukier
1/2 łyżeczki
ocet winny
3/4 łyżeczki
musztarda
1/3 łyżeczki
bazylia suszona
1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Umyte liście sałaty porwać i ułożyć na talerzu.
  2. Buraka ugotować i obrać, następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na sałacie.
  3. W międzyczasie umyć pierś z kurczaka i pokroić w paski, doprawić ziołami i przyprawami. Podsmażyć na małym ogniu bez tłuszczu lub upiec w piekarniku (10-15 min w 180°C). Gotowego kurczaka ułożyć na sałacie z burakiem.
  4. W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i polać danie.
  5. Najlepiej podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 237 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 11.5 g
Węglowodany: 16.5 g
Błonnik: 4 g