
Buraczane carpaccio z kurczakiem
Składniki(1 porcja):
- sałata lodowa
- 2-3 liście
- burak
- 1 mały
- filet z piersi kurczaka
- 75 g
- papryka słodka
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka
- cukier
- 1/2 łyżeczki
- ocet winny
- 3/4 łyżeczki
- musztarda
- 1/3 łyżeczki
- bazylia suszona
- 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- Umyte liście sałaty porwać i ułożyć na talerzu.
- Buraka ugotować i obrać, następnie pokroić w cienkie plastry i ułożyć na sałacie.
- W międzyczasie umyć pierś z kurczaka i pokroić w paski, doprawić ziołami i przyprawami. Podsmażyć na małym ogniu bez tłuszczu lub upiec w piekarniku (10-15 min w 180°C). Gotowego kurczaka ułożyć na sałacie z burakiem.
- W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i polać danie.
- Najlepiej podawać z pełnoziarnistym pieczywem.