Dział
Dzieci szkolne i przedszkolne
Dzieci szkolne i przedszkolne potrzebują świadomego i zdrowego odżywiania, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój małego człowieka. W tej sekcji przedstawiamy zasady zdrowego żywienia dla dzieci w tym przedziale wiekowym.
Warzywa i owoce – kolorowy parasol ochronny dla twojego dziecka
Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko było zdrowe, silne i pełne energii – codziennie zaopatrz je w kolorowy parasol ochronny,czyli warzywa i owoce będące źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Warzywa i owoce są jednym z podstawowych elementów prawidłowo zbilansowanej diety dziecka i nie da się ich niczym zastąpić.
Podstawowe zasady zdrowego żywienia
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Ma ono ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży.
Odpowiednie odżywianie a wyniki w nauce
W prawidłowym rozwoju dzieci i pracy mózgu bierze udział wiele składników odżywczych zawartych w diecie. Odpowiednie odżywianie może więc mieć wpływ na wyniki w nauce. Do najważniejszych składników należą:
Jak rodzice mogą współpracować ze szkołą na rzecz zdrowia?
Współpraca rodziców ze szkołą w aspekcie działań prozdrowotnych może mieć różną formę dostosowaną zarówno do ich zainteresowań, wykonywanego zawodu, hobby, jak i możliwości czasowych. Uczestnictwo w życiu szkoły jest prostym i wyraźnym sygnałem dla dziecka, że to co dzieje się w szkole, jest dla rodzica ważne. Dlatego, drogi Rodzicu, zaangażuj się w działalność szkoły na rzecz zdrowia. Możesz to zrobić na kilka różnych sposobów!
Pełnowartościowy obiad
Obiad – wiadomo, że trzeba go zjeść! To bardzo ważny posiłek, który w ciągu codziennego natłoku zajęć pozwala „naładować baterie”. Dostarcza wielu ważnych składników odżywczych, w tym energii do działania, więc – jeśli nie chcesz w ciągu dnia czuć się coraz bardziej zmęczony i opadać z sił – jedz pełnowartościowy obiad!
Pomysły na zdrowe kanapki
Kanapka to smaczny i zdrowy pomysł na posiłek, jeśli zadbamy o odpowiednie jej urozmaicenie.
Drugie śniadanie – ważny posiłek dla zdrowia
Drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym dziecku systematyczny „dowóz” energii, co gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. Wprowadzenie zwyczaju spożywania drugiego śniadania w szkołach sprzyja kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych, m.in. spożywania optymalnej liczby 4–5 posiłków dziennie. Wpływa również na zmniejszenie spożycia przez dzieci i młodzież niezdrowych przekąsek dostępnych obecnie w sklepikach szkolnych, jak: chipsy, batoniki, żelki, cukierki, słodkie bułki czy słone paluszki.
Jak zachęcić małe dzieci do próbowania nowych produktów?
Edukację żywieniową najlepiej rozpocząć od najmłodszych lat. Już we wczesnym dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe, jak np. upodobanie do smaku słodkiego czy słonego.
Jak możemy przeciwdziałać niekorzystnym zjawiskom związanym z nieprawidłowym żywieniem dzieci i młodzieży?
Szkoła przyjazna żywieniu i aktywności fizycznej. Poniżej przedstawiamy wybrane przykłady, jak w prosty sposób można poprawić żywienie najmłodszych, choć pomysłów może być wiele. Niewielu jednak z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że to, co spożywamy przez pierwsze dwie dekady życia, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie w późniejszym wieku.
W strączkowych siła!
Potrawy z nasion roślin strączkowych, jak fasola, soja, bób, soczewica, są dobrym źródłem białka i stanowią cenny składnik diety. Dlatego wprowadź je do diety swojego dziecka.