Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dzieci szkolne i przedszkolne
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dzieci szkolne i przedszkolne

Dział

Dzieci szkolne i przedszkolne

Dzieci szkolne i przedszkolne potrzebują świadomego i zdrowego odżywiania, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój małego człowieka. W tej sekcji przedstawiamy zasady zdrowego żywienia dla dzieci w tym przedziale wiekowym.

Warzywa i owoce – kolorowy parasol ochronny dla twojego dziecka

Warzywa i owoce – kolorowy parasol ochronny dla twojego dziecka

Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko było zdrowe, silne i pełne energii – codziennie zaopatrz je w kolorowy parasol ochronny,czyli warzywa i owoce będące źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Warzywa i owoce są jednym z podstawowych elementów prawidłowo zbilansowanej diety dziecka i nie da się ich niczym zastąpić.  

czytaj dalej
Jak rodzice mogą współpracować ze szkołą na rzecz zdrowia?

Jak rodzice mogą współpracować ze szkołą na rzecz zdrowia?

Współpraca rodziców ze szkołą w aspekcie działań prozdrowotnych może mieć różną formę dostosowaną zarówno do ich zainteresowań, wykonywanego zawodu, hobby, jak i możliwości czasowych. Uczestnictwo  w życiu szkoły jest prostym i wyraźnym sygnałem dla dziecka, że to co dzieje się w szkole, jest dla rodzica ważne. Dlatego, drogi Rodzicu, zaangażuj się w działalność szkoły na rzecz zdrowia. Możesz to zrobić na kilka różnych sposobów!

czytaj dalej
Pełnowartościowy obiad

Pełnowartościowy obiad

Obiad – wiadomo, że trzeba go zjeść! To bardzo ważny posiłek, który w ciągu codziennego natłoku zajęć pozwala „naładować baterie”. Dostarcza wielu ważnych składników odżywczych, w tym energii do działania, więc – jeśli nie chcesz w ciągu dnia czuć się coraz bardziej zmęczony i opadać z sił – jedz pełnowartościowy obiad!

czytaj dalej
Drugie śniadanie – ważny posiłek dla zdrowia

Drugie śniadanie – ważny posiłek dla zdrowia

Drugie śniadanie jest posiłkiem zapewniającym dziecku systematyczny „dowóz” energii, co gwarantuje utrzymanie odpowiedniego poziomu koncentracji w czasie lekcji i przekłada się na wyniki w nauce. Wprowadzenie zwyczaju spożywania drugiego śniadania w szkołach sprzyja kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych, m.in. spożywania optymalnej liczby 4–5 posiłków dziennie. Wpływa również na zmniejszenie spożycia przez dzieci i młodzież niezdrowych przekąsek dostępnych obecnie w sklepikach szkolnych, jak: chipsy, batoniki, żelki, cukierki, słodkie bułki czy słone paluszki.  

czytaj dalej
Jak możemy przeciwdziałać niekorzystnym zjawiskom związanym z nieprawidłowym żywieniem dzieci i młodzieży?

Jak możemy przeciwdziałać niekorzystnym zjawiskom związanym z nieprawidłowym żywieniem dzieci i młodzieży?

Szkoła przyjazna żywieniu i aktywności fizycznej. Poniżej przedstawiamy wybrane przykłady, jak w prosty sposób można poprawić żywienie najmłodszych, choć pomysłów może być wiele. Niewielu jednak z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że to, co spożywamy przez pierwsze dwie dekady życia, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie w późniejszym wieku.  

czytaj dalej