Dział
Dzieci szkolne i przedszkolne
Dzieci szkolne i przedszkolne potrzebują świadomego i zdrowego odżywiania, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój małego człowieka. W tej sekcji przedstawiamy zasady zdrowego żywienia dla dzieci w tym przedziale wiekowym.
Produkty dla dzieci na bazie mleka w świetle bieżących przepisów
Od 2016 r. obowiązują nowe przepisy dotyczące żywności dla szczególnie wrażliwych grup ludności, w tym małych dzieci. W trakcie prac nad obecnymi przepisami Komisja Europejska uznała, że nie ma potrzeby tworzyć szczegółowych przepisów w odniesieniu do napojów na bazie mleka przeznaczonych dla dzieci w wieku 1-3 lat.
Wspólne posiłki w domu zapobiegają nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży
Badania naukowe dowodzą, że spożywanie przez dzieci wspólnych posiłków z rodzicami sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała. Wspólne jedzenie kształtuje też prawidłowe nawyki żywieniowe.
Napoje energetyzujące znaczącym źródłem kofeiny w diecie dzieci
Eksperci są zgodni, że napoje o wysokiej zawartości kofeiny nie powinny być spożywane przez dzieci i młodzież, gdyż mogą powodować zaburzenia w rozwoju układu nerwowego. Tymczasem, jak wynika z badań przeprowadzonych w 16 krajach europejskich, napoje energetyzujące, zawierające w swoim składzie m.in. kofeinę, są chętnie i często spożywane przez dzieci, a rodzice i opiekunowie nie zawsze zdają sobie sprawę ze szkodliwości kofeiny.
Kilka słów o przekąszaniu
Jednym z częstych i niestety zazwyczaj niekorzystnych nawyków w codziennym życiu naszym i naszych dzieci jest pojadanie między posiłkami. Pojadanie polega na spożywaniu żywności między posiłkami głównymi, czyli śniadaniem, obiadem i kolacją. Inna definicja określa pojadanie jako spożywanie żywności bez uczucia głodu. Jeszcze inna – jako spożywanie produktów prostych i łatwych w zjedzeniu, np. jabłek, batonów, chipsów oraz napojów, np. soków, słodkich napojów gazowanych lub niegazowanych, bądź napojów mlecznych.
Powrót do źródła, czyli kilka słów o wodzie
Woda to jeden z podstawowych składników pokarmowych zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Dlaczego? Jest bowiem prawie idealnym rozpuszczalnikiem i tworzy środowisko dla wszystkich procesów życiowych jakie przebiegają w organizmie. Pijmy wodę i dbajmy, by piły ją nasze dzieci.
Czy reklama żywności może być edukacyjna?
Reklama może być wykorzystywana pozytywnie w nowoczesnej edukacji żywieniowej (przetwory mleczne, soki, woda, orzechy, produkty o obniżonej wartości kalorycznej, ryby, warzywa i owoce). W Polsce przeprowadzono pozytywnie odbierane edukacyjne kampanie reklamowe np. „Pij mleko będziesz wielki” czy „Ryba jest dobra na wszystko”.
Rozpoczęcie nauki w szkole – pogorszenie żywienia dziecka?
Po rozpoczęciu nauki w szkole często dochodzi do pogorszenia sposobu odżywiania uczniów. Prawdopodobnie dlatego, że dzieci przebywają więcej czasu poza domem, stają się bardziej samodzielne. Kupują też żywność w sklepikach szkolnych, które oferują wiele niekorzystnych, z punktu widzenia prawidłowego żywienia, produktów.
Jak zachęcać małe dzieci do spożywania warzyw i nowych potraw
Edukację żywieniową należy rozpocząć od najmłodszych lat. Już we wczesnym dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe, upodobania do smaku słodkiego czy słonego.
Warzywa i owoce – kolorowy parasol ochronny dla twojego dziecka
Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko było zdrowe, silne i pełne energii – codziennie zaopatrz je w kolorowy parasol ochronny,czyli warzywa i owoce będące źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Warzywa i owoce są jednym z podstawowych elementów prawidłowo zbilansowanej diety dziecka i nie da się ich niczym zastąpić.
Podstawowe zasady zdrowego żywienia
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia. Ma ono ogromne znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży.