Artykuły
Nowa żywność – nadchodzące zmiany w przepisach prawnych
Do kategorii nowej żywności będzie można zaliczyć żywność nowo opracowaną lub innowacyjną, bądź też wyprodukowaną z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji, jak też żywność tradycyjnie spożywaną poza UE. Zmienione przepisy w zakresie nowej żywności będą stosowane od 1 stycznia 2018 r.
Żywność dla szczególnych grup ludności – nowe przepisy w Unii Europejskiej cz. 3
Żywność opracowana w celu zaspokajania potrzeb żywieniowych niemowląt.
Jak producent żywności może zachęcić konsumenta do czytania etykiet?
Szeroki asortyment dostępnych na rynku produktów spożywczych może przysparzać konsumentom problemów z ich wyborem. Aby przeciętny konsument mógł podjąć świadomie decyzję w trakcie zakupów, powinien otrzymać stosowną informację o produkcie. Dlatego etykieta na opakowaniu jest tak ważna. Dzięki niej producent przekazuje informację o danym wyrobie, w tym: nazwę, wykaz składników, wartość odżywczą i inne. Ta swoista komunikacja jest cenna dla obu stron. Konsument zapoznając się z informacją na etykiecie, ma możliwość wyboru produktu, który mu najbardziej odpowiada.
Środek spożywczy zastępujący posiłek, do kontroli masy ciała – zmiany w rozporządzeniu (UE) nr 432/2012
Zmieniły się przepisy dotyczące środków spożywczych zastępujących posiłek, do kontroli masy ciała.
Wpływ aktywności fizycznej na wyniki w nauce
Aktywność fizyczna dzieci i młodzieży jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na ich prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny, stan zdrowia i jakość życia, może też sprzyjać uzyskiwaniu dobrych wyników w nauce.
Przykład imprezy sportowo-rekreacyjnej dla dzieci w wieku przedszkolnym
Na początku września na terenie Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie (AWF) odbył się Bielański Pięciobój Przedszkolaków. Była to masowa impreza sportowo-rekreacyjna towarzysząca Mistrzostwom Świata Seniorów w Pięcioboju Nowoczesnym, rozgrywanym w tym czasie na terenie AWF. Zawody dla dzieci zorganizowano z inicjatywy władz uczelni, dzielnicowego Zespołu Sportu i Rekreacji oraz zarządu Polskiego Związku Pięcioboju Nowoczesnego (PZPNow).
Aktywność fizyczna w wieku przedszkolnym
Wiek przedszkolny to właściwy czas, by kształtować dobre nawyki zdrowotne. Kilkuletnie dzieci najczęściej bardzo chętnie biegają, skaczą i uczestniczą w różnorodnych zabawach ruchowych. Naturalną, charakterystyczną dla wieku przedszkolnego, potrzebę aktywności fizycznej nazywa się niekiedy „głodem ruchu”.
Jak ruch wpływa na tkankę kostną człowieka
Szkielet stanowi podporę dla naszego ciała. Tkanka kostna podlega ciągłym przemianom, a ubytek masy kostnej jest widoczny z wiekiem. Mocne kości to zdrowe kości, odpowiednio „odżywione” i gotowe do pełnienia swojej roli. Eksperci od osteoporozy podkreślają, że oprócz odpowiedniej dawki wapnia i witaminy D to aktywność fizyczna jest niezbędna do utrzymania dobrej kondycji tkanki kostnej na dłużej. Zalecane ćwiczenia w profilaktyce chorób kości mogą być przyjemne i nie zajmują dużo czasu, warto zatem poznać, które formy aktywności są szczególnie ważne.
Mikrobiologiczne zagrożenia żywności
Pojęcie „mikroorganizmy” obejmuje organizmy takie jak: bakterie, archeony, niektóre glony, grzyby i pierwotniaki. Drobnoustroje zamieszkują całe naturalne środowisko i są w stanie przetrwać nawet w ekstremalnych warunkach. Żyją one również w organizmach żywych, działając korzystnie lub szkodliwie dla zdrowia.
Aktywność fizyczna w andropauzie. Na jakie formy ruchu warto postawić?
Andropauza i menopauza to „dwie strony tego samego medalu”. Skoro kobiety w okresie menopauzy mogą zadbać o swoją dobrą kondycję i sprawność fizyczną, także mężczyźni w tym wieku mają spore możliwości podtrzymania swojej sprawności. Marszobieg? Siłownia? A może pływanie? Wszystko dobrze, ale trzeba być świadomym kilku ważnych zasad.
Skutki nieprawidłowego stanu odżywienia u dzieci i młodzieży
Jednym z czynników determinujących zdrowie jest prawidłowe odżywianie. Na negatywne skutki zarówno niedożywienia, jak i nadwagi oraz otyłości, szczególnie narażone są dzieci i młodzież.
Epidemia nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży w Polsce
Wzrost częstości występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży jest na tyle znaczący, że coraz częściej nosi nazwę epidemii
Produkty spożywcze w żywieniu seniorów – dlaczego jakość i ilość jest tak ważna?
Jakość produktów Bardzo ważne jest dokładne oglądanie kupowanej żywności. Jakiekolwiek uszkodzenia nie tylko obniżają jakość kupowanych produktów spożywczych, lecz także mogą być przyczyną zatruć. DLATEGO:
Skład diety
Różnorodność diety jest kluczem do zdrowia. Prawidłowe żywienie jest czynnikiem, który warunkuje zarówno sprawność fizyczną, jak i intelektualną. Pamiętajmy, że przez prawidłowe żywienie należy rozumieć odpowiednie do zapotrzebowania spożycie składników odżywczych, pokrycie potrzeb energetycznych oraz dobór określonych produktów spożywczych w codziennej diecie.
Praktyczne wskazówki w codziennych zakupach
Bardzo ważnym aspektem Twojego sposobu żywienia to zmiana wieloletnich przyzwyczajeń oraz przełamanie stereotypów i mitów na temat żywienia. Przede wszystkim należy rozpocząć od ustalenia ilości posiłków w ciągu dnia. Należy wspólnie określić harmonogram posiłków i zachęcać do realizacji tego planu. Pominięty posiłek to zmniejszona ilość składników odżywczych w całodniowym rozrachunku energetyczno-odżywczym.
Nowy początek
Nasz organizm starzeje się nie tylko na zewnątrz, lecz także wewnątrz. Wraz z wiekiem zmieniają się potrzeby naszego organizmu pod kątem niezbędnych mikro- i makroskładników.
Płyny
Seniorzy to grupa szczególnie narażona na ryzyko odwodnienia organizmu. Należy pamiętać, że całkowita ilość wody w organizmie zmniejsza się wraz upływem lat o około 15%, co odpowiada ok. 6 litrom w okresie od 20. do 80. roku życia.
Posiłki
1. Zdrowie na 5 w wieku 65+? A może na 5 z plusem? Wszystko jest możliwe! Niech od dzisiaj cyfra 5+ kojarzy Ci się z 5 posiłkami dziennie, które powinny być urozmaicone i zawierać w sobie 5 różnych grup produktów spożywczych! Postaraj się jeść posiłki częściej, ale w mniejszych porcjach.
Chudnij mądrze
Wydawałoby się, że sprawa z odchudzaniem jest prosta: aby zrzucić zbędne kilogramy, wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać. Z wielu jednak powodów nie jest to łatwe. Podstawową metodą leczenia otyłości jest dieta ubogoenergetyczna skojarzona ze zwiększoną aktywnością fizyczną. Racjonalna dieta odchudzająca powinna być przygotowana na bazie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
Produkty i potrawy dozwolone lub niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym
Co jeść a czego unikać, gdy chorujesz na nadciśnienie tętnicze.
Słowniczek wartości odżywczych
Namawiamy do czytania etykiet na opakowaniach produktów żywnościowych. W naszym słowniczku wartości odżywczych wyjaśniamy, co oznaczają wszystkie wpisy na etykietach.
Centrum Dietetyczne Online
Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.
Przejdź na stronę CDO![Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/plugins/webster-plugin/images/cdo-baza.jpg)