ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

5 powodów, dlaczego warto spożywać owoce jagodowe każdego dnia
Owoce jagodowe to różnorodna grupa produktów, szczególnie bogata w składniki bioaktywne, witaminy i składniki mineralne. Wyniki wielu badań naukowych sugerują,…

Dieta lekkostrawna – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 21.07.2023 Dieta lekkostrawna, zwana również łatwostrawną, jest modyfikacją żywienia osób zdrowych, polegającą na doborze odpowiednich produktów spożywczych i…

Diagnostyka SIBO/IMO – przygotowanie do testu oddechowego
SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth), czyli zespół rozrostu bakteryjnego, to schorzenie gastroenterologiczne polegające na występowaniu nadmiernej ilości bakterii w…

Polskie „superfoods” – owoce jagodowe
Czy spotkaliście się kiedykolwiek z terminem „superfoods”? Powszechnie nazwa ta odnosi się do produktów o szczególnie wysokiej wartości odżywczej. Jednak…

Żywienie po wyłonieniu kolostomii
W niektórych schorzeniach układu pokarmowego niekiedy konieczne jest wyłonienia stomii. Jest to chirurgicznie wytworzony otwór wyprowadzający na zewnątrz mocz lub…

Co warto wiedzieć o nietolerancji fruktozy?
Do gabinetów gastrologicznych i dietetycznych coraz częściej zgłaszają się pacjenci skarżący się na nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu trawiennego, takie…