ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Nadciśnienie tętnicze – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 26.02.2025 r. Nadciśnienie tętnicze rozpoznajemy, gdy średnie wartości (wyliczone co najmniej z dwóch pomiarów dokonanych podczas co najmniej…

Wpływ diety zachodniej na choroby zapalne jelit
Dieta zachodnia to model żywienia, w którym dominują produkty wysoko przetworzone. Obecnie na całym świecie obserwuje się wzrost popularności tego…

Biegunka – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 11.08.2023 r. U osób dorosłych biegunkę definiuje się jako oddanie minimum trzech luźnych lub wodnistych stolców na dobę.…

Dieta dobra dla jelit
„Jesteś tym, co jesz” to stare i powszechnie znane powiedzenie. Nikogo nie dziwi fakt, że stosowana zwyczajowo dieta jest głównym…

Zespół policystycznych jajników – zalecenia i jadłospis
Data aktualizacji: 04.08.2023 Zespół policystycznych jajników (ang. policystic ovary syndrom, PCOS) jest jedną z najczęściej występujących chorób endokrynologicznych u młodych…

Motywacja – czym właściwie jest i jak ją utrzymać?
Osoby usiłujące dokonać w swoim życiu zmiany niejednokrotnie mówią o braku lub utracie motywacji. Określenie to stało się niemal słowem…