Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Zasady zdrowego zywienia

Dział

Zasady zdrowego żywienia

Prawidłowo zbilansowana dieta i inne elementy zdrowego stylu życia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.  W celu prewencji chorób dietozależnych powinniśmy kierować się zaleceniami modelu Talerza Zdrowego Żywienia. Według nich połowę powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty będące źródłem białka i ¼ produkty zbożowe, ale pełnoziarniste. Ważne, abyśmy dostosowywali ilość spożywanej energii, a więc kalorii do naszego zapotrzebowania związanego z wiekiem, płcią i aktywnością fizyczną.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Zasady zdrowego zywienia

Skuteczne metody zapobiegania zaparciom

Zaparcia objawiają się różnie u różnych osób. Najczęściej o zaparciach mówimy wtedy kiedy do wypróżnień dochodzi rzadziej niż trzy razy w tygodniu i/lub stolce są twarde i trudne do oddania. Przyczyny zaparć mogą być różne. Mogą one również wskazywać na poważną chorobę, dlatego w przypadku zmiany cyklu wypróżnień lub długotrwałych stanów zaparć należy się skonsultować z lekarzem. Wśród przyczyn zaparć należy wymienić złe nawyki żywieniowe i/lub nieprawidłowy styl życia. Jakie zalecenia żywieniowe należy zatem zastosować przy wystąpieniu zaparć?

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Zasady zdrowego zywienia

Suplementy diety – czy pomagają w zachowaniu zdrowia i mogą chronić przed chorobami, w tym nowotworami?

Stosowanie suplementów może wydawać się łatwym rozwiązaniem, jeśli chodzi o dostarczanie składników korzystnych dla zdrowia takich jak błonnik, witaminy, flawonoidy i innych substancji wykazujących działanie zmniejszające ryzyko chorób. Jednak zagadnienie wpływu suplementów na zdrowie jest złożone.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Zasady zdrowego zywienia

Żywienie w czasie pandemii COVID-19 – nowe wyzwania

Czy żywienie wpływa na odporność?
Od dawna wiemy, że sposób żywienia i stan odżywienia są ściśle powiązane z prawidłowym działaniem całego organizmu w tym odporności, tym samym mogą mieć wpływ na przebieg infekcji. Osoby, które nie odżywiają się prawidłowo i mają niedobory pokarmowe są zazwyczaj bardziej narażone na różne infekcje bakteryjne, wirusowe i inne. Niedożywienie lub dieta pozbawiona jednego lub więcej składników odżywczych może upośledzać produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał. Z kolei przewlekłe lub ciężkie infekcje prowadzą do zaburzeń odżywiania lub pogarszają stan odżywienia osób dotkniętych chorobą. Dlatego konieczne jest, abyśmy wszyscy zwracali uwagę na naszą dietę i stan odżywienia podczas trwającej pandemii COVID-19. Wykazano, że przebieg kliniczny choroby COVID-19 jest zwykle cięższy u osób starszych i osób z chorobami przewlekłymi, częściowo związanymi z odżywianiem, takimi jak otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Zasady zdrowego zywienia

Aktualne wytyczne dotyczące zaleceń żywieniowych dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego

Wyniki badań naukowych wskazują, że niska jakość diety jest silnie związana z podwyższonym ryzykiem zachorowalności i śmiertelności z powodu chorób układu krążenia. W listopadzie 2021 roku stowarzyszenie American Heart Association (AHA) uaktualniło swoje zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Zasady zdrowego zywienia

Spożycie orzechów włoskich a zdrowie serca – nowe badania

Wyniki badań wykazują, że wszystkie odmiany orzechów są pełne ważnych składników odżywczych i mogą stanowić doskonały dodatek do dań lub zdrową przekąskę, o ile nie zawierają dodatku soli czy cukru. Zaobserwowano, że spożywanie orzechów włoskich może być szczególnie korzystne dla ochrony zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wyniki badań potwierdzających tę tezę opublikowano ostatnio w czasopiśmie Circulation. Potwierdzają one wcześniejsze wnioski z innych badań w tej dziedzinie.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Zasady zdrowego zywienia

Witamina D a COVID-19. Aktualny stan wiedzy

W dobie pandemii koronawirusa – SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus type 2) i dużej zachorowalności na COVID-19 (CoronaVirus Disease – 2019) poszukuje się czynników, w tym dietetycznych, które mogą wspierać funkcje odpornościowe organizmu. Jednym z takich składników, określanych w języku angielskim jako „immuno-nutrients” jest witamina D, budząca powszechne zainteresowanie od wielu lat, a tym bardziej obecnie.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Zasady zdrowego zywienia

Jak planować rozsądne zakupy spożywcze oraz zdrowe posiłki w okresie pandemii koronowirusa?

Prawidłowe żywienie ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Szczególnie w okresie zagrożenia zakażeniem infekcją wirusową powinniśmy dbać o dobrą kondycję własnego organizmu. Pandemia COVID-19 spowodowała, że w wielu krajach zaobserwowano nadmierny zakup produktów spożywczych. W przypadku nieprawidłowego przechowywania produktów lub nieumiejętnego planowania posiłków zjawisko to może przyczyniać się do marnowania dużych ilości żywności.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej|Zasady zdrowego zywienia

Jak zapobiegać przyrostowi masy ciała w dobie pandemii COVID-19?

Nadmierna masa ciała stanowi w Polsce jeden z głównych problemów zdrowotnych odpowiadając w konsekwencji za utratę 12,4% lat przeżytych w zdrowiu (DALY).

Jak dowodzą badania z ostatnich miesięcy nie jest ona również obojętna w przebiegu COVID-19. Nadmiernie nagromadzona tkanka tłuszczowa odpowiada za nieprawidłowe wydzielanie czynników prozapalnych co zwiększa m.in. stan zapalny organizmu i upośledza pracę układu odpornościowego.

czytaj dalej