Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dzieci szkolne i przedszkolne
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | dzieci szkolne i przedszkolne

Dział

Dzieci szkolne i przedszkolne

Dzieci szkolne i przedszkolne potrzebują świadomego i zdrowego odżywiania, aby zapewnić prawidłowy wzrost i rozwój małego człowieka. W tej sekcji przedstawiamy zasady zdrowego żywienia dla dzieci w tym przedziale wiekowym.

Reklama a wybory żywieniowe dzieci

Reklama a wybory żywieniowe dzieci

Wiemy, że rola rodziców w kształtowaniu nawyków żywieniowych dziecka jest niezwykle ważna. Są jednak również inne czynniki zewnętrzne wpływające na preferencje i wybory żywieniowe dzieci. To m.in. wpływy społeczno-kulturalne, otoczenie, rówieśnicy. Okazuje się jednak, że jednym z najsilniejszych czynników, a wręcz dominującym, jest reklama żywności. Przez to, że pojawia się ona w telewizji i w Internecie, zazwyczaj towarzyszy dzieciom w codziennym życiu.

czytaj dalej
Wpływ rozpoczęcia nauki szkolnej na sposób żywienia dzieci

Wpływ rozpoczęcia nauki szkolnej na sposób żywienia dzieci

Po rozpoczęciu nauki w szkole często dochodzi do pogorszenia sposobu odżywiania dzieci. Prawdopodobnie dlatego, że uczniowie spędzają więcej czasu poza domem i stają się bardziej samodzielni. Do prawidłowych nawyków żywieniowych należą odpowiednie wybory produktów spożywczych. Dzieci w wieku szkolnym dokonują tych wyborów nie tylko w domu, pod kontrolą rodziców, lecz także w szkole, na zajęciach pozalekcyjnych, wycieczkach oraz w różnych innych sytuacjach, gdy wybór określonych produktów zależy od nich samych.  

czytaj dalej
Wpływ diety na rozwój poznawczy dziecka

Wpływ diety na rozwój poznawczy dziecka

Drogi Rodzicu! Czy wiesz, że prawidłowe żywienie ma bardzo duży wpływ na rozwój poznawczy Twojego dziecka? Odpowiednio zbilansowana dieta dostarcza składników, które wspierają dojrzewanie i funkcjonowanie mózgu, a co za tym idzie wpływają na prawidłowy rozwój zdolności, takich jak: percepcja, pamięć, koncentracja uwagi czy myślenie. Dzięki tym zdolnościom Twoje dziecko łatwiej przyswaja nową wiedzę, z którą się spotyka każdego dnia.

czytaj dalej
Jajka – cenny składnik diety dziecka

Jajka – cenny składnik diety dziecka

Jajka powinny zajmować szczególne miejsce w diecie dzieci ze względu na swój cenny skład: pełnowartościowe białko, cholinę, witaminy: B6, B12, A, D, E, foliany, żelazo, cynk, fosfor, jod oraz karotenoidy jak zeaksantyna, luteina (mające istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zwłaszcza u dzieci i młodzieży coraz częściej spędzających czas przed ekranem komputera czy smartfona). Dlatego warto, aby jajka często gościły na talerzu najmłodszych. Nie jest wskazane, by rodzice rezygnowali z podawania dzieciom jaj, sugerując się zaleceniami dotyczącymi żywienia osób dorosłych zwłaszcza z problemami z gospodarką lipidową.  

czytaj dalej
Czym smarować, na czym smażyć?

Czym smarować, na czym smażyć?

Większość tłuszczu w diecie dzieci powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych. Konieczne jest jednak ograniczanie tłuszczów zwierzęcych stałych (masło, smalec). Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce, jak: tłuste mięso, tłuste wędliny, smalec, masło, boczek, sery żółte i topione, tłuste mleko, bogate są w niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Dieta bogata w tłuszcz zwierzęcy sprzyja otyłości dziecięcej oraz niektórym nowotworom w dorosłym życiu (gruczołu piersiowego, krokowego, jelita grubego).  

czytaj dalej