Rola rodzica w ksztaÅ‚towaniu nawyków żywieniowych swoich pociech

Drogi Rodzicu, Twoja rola jest szczególnie istotna w kontekście zapobiegania dziecięcej otyłości, ponieważ to rodzice bezpośrednio kształtują środowisko dziecka od najmłodszych lat i pośrednio wpływają na zachowania, zwyczaje i postawy.

Nawyki żywieniowe, które wprowadzamy w domu (np. wspólne spożywanie posiÅ‚ków), ksztaÅ‚tujÄ… wzorce żywienia naszych dzieci. Jako osoby odpowiedzialne za dostÄ™pność i różnorodność żywnoÅ›ci w domu, również w ten sposób wpÅ‚ywamy na to, co spożywajÄ… nasze pociechy. Nawyki żywieniowe rodziców odgrywajÄ… zatem niezwykle istotnÄ… rolÄ™ w ksztaÅ‚towaniu preferencji spożycia żywnoÅ›ci przez dzieci. Do kluczowych nawyków należą:

Spożywanie napojów

Z badaÅ„ przeprowadzonych w grupie w wieku 8–13 lat wynika, że dzieci, których rodzice regularnie spożywali napoje sÅ‚odzone, miaÅ‚y trzykrotnie wiÄ™kszÄ… skÅ‚onność do konsumowania tych napojów w porównaniu do rówieÅ›ników, których rodzice nie spożywali regularnie tej grupy żywnoÅ›ci.

Spożywanie warzyw i owoców

Najsilniejsze korelacje zaobserwowano pomiÄ™dzy spożyciem przez rodziców warzyw i owoców a ich spożyciem przez dzieci, iloÅ›ciÄ… energii i tÅ‚uszczu w diecie rodziców a w diecie dzieci.

Spożywanie wspólnych posiłków

Wspólne spożywanie posiÅ‚ków z rodzinÄ… to ważny element ksztaÅ‚towania nawyków żywieniowych. Z badaÅ„ Instytutu Å»ywnoÅ›ci i Żywienia wynika, że codziennie lub 5–6 dni w tygodniu wspólne posiÅ‚ki z rodzinÄ… spożywa 52,9% badanych dzieci. Wielogodzinne pobyty dzieci i rodziców poza domem nie sprzyjajÄ… organizacji wspólnych posiÅ‚ków. Jest to jednak ważny aspekt edukacji żywieniowej, zarówno dla dzieci jak i opiekunów. Z badaÅ„ tych wynika, że w rodzinach, w których dzieci majÄ… prawidÅ‚owÄ… masÄ™ ciaÅ‚a, częściej spożywa siÄ™ wspólne posiÅ‚ki. Raport Instytutu Matki i Dziecka podaje, że wÅ›ród 13-letnich chÅ‚opców wspólne z rodzicami obiady najbardziej regularnie spożywajÄ… osoby z masÄ… ciaÅ‚a w normie, najrzadziej – dziewczÄ™ta z nadmiernÄ… masÄ… ciaÅ‚a. MÅ‚odzież z nadwagÄ… i otyÅ‚oÅ›ciÄ… stanowi grupÄ™, która najrzadziej deklaruje regularne spożywanie kolacji w towarzystwie rodziców. Wspólny, rodzinny posiÅ‚ek jest okazjÄ… do pokazania dziecku wÅ‚aÅ›ciwych wyborów żywieniowych oraz spożycia peÅ‚nowartoÅ›ciowego posiÅ‚ku. PamiÄ™tajmy, że wybory żywieniowe rodziców, podejÅ›cie do produktów spożywczych, sposób konsumpcji i zachowanie przy stole bÄ™dzie powielane przez nasze dzieci.

Spożywanie wspólnych posiÅ‚ków z rodzinÄ… wiąże siÄ™ z wyższÄ… jakoÅ›ciÄ… diet dzieci i mÅ‚odzieży. Dzieci, które częściej jedzÄ… obiady wspólnie z czÅ‚onkami rodziny, majÄ… zdrowsze wzorce spożywania żywnoÅ›ci, w tym wiÄ™ksze spożycie warzyw i owoców, bÅ‚onnika i mikroelementów, a mniejsze spożycie żywnoÅ›ci smażonej, sÅ‚odzonych napojów, tÅ‚uszczów nasyconych i zawierajÄ…cych izomery trans. ZwiÄ™kszona czÄ™stotliwość spożywania rodzinnych obiadów wiąże siÄ™ również z wyższym spożyciem bÅ‚onnika, wapnia, kwasu foliowego, żelaza, witamin B6, B12, C i E oraz z niższym spożyciem tÅ‚uszczów nasyconych.

Oprócz aspektu zdrowotnego wspólne posiłki rodzinne wpływają także pozytywnie na relacje między członkami rodziny. Dzieci chętnie uczestniczą w takich posiłkach, ponieważ dają poczucie przynależności i pogłębiają więź emocjonalną z rodziną.

 

Inne nowości z kategorii Dzieci i młodzież: