Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1½ szklanki startej na małych oczkach marchwi (150 g)
  • 1 średnie jabłko
  • po 1 szklance mąki razowej i pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub pół laski wanilii
  • ¾ filiżanki oleju rzepakowego (100 g)
  • ½ filiżanki cukru trzcinowego i 2 łyżki miodu
  • po 2 łyżki suszonej żurawiny i orzechów włoskich
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 170oC.
2. Obrać marchew, umyć, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jabłko obrać, pokroić w kostkę ok. 1,5 cm.
3. Oddzielić żółtko od białek – białka ubić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo do białek + miód.
4. Do jednej miski przesiać mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodać cynamon, szczyptę soli, wanilię.
5. Mieszając mikserem jajka, stopniowo dodawać suche produkty, naprzemiennie z olejem. Konsystencja powinna być gęsta.
6. Mieszając łyżką dodawać marchew, orzechy i żurawinę.
7. Okrągłą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Można pośrodku umieścić stożek – ciasto będzie wyższe.
8. Do wylanej masy powtykać kostki jabłka.
9. Piec przez 45-50 minut, grzanie z termoobiegiem, sprawdzając drewnianym patyczkiem, aż będzie suchy.
Polewa: Na jedną część (z 10): 1 łyżeczka serka naturalnego, posypana 1 łyżeczką płatków migdałowych.

Kaloryczność 1 porcji bez polewy: 245 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 2,5 g

Kaloryczność 1 porcji z polewą: 305 kcal
Białko: 7,7 g
Tłuszcze: 19 g
Węglowodany: 29,5 g
Błonnik: 3 g

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Ciastka fasolowo-czekoladowe

Ciastka fasolowo-czekoladowe

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Fasolę, miód, olej i mleko zmiksować blenderem na gładką masę.
2. Dodać kakao, siemię lniane i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Odstawić na około 10 minut.
3. W tym czasie pokroić czekoladę na drobne kawałki, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Nakładać po 1 łyżce masy formując okrągły kształt ciastek (lekko spłaszczyć) i posypać czekoladą.
5. Piec w temperaturze 180oC (termoobieg) przez około 20-25 minut.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Pudding chia z musem z mango

Pudding chia z musem z mango

Składniki:

  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • ½ całego mango (ok. 200 g)

Sposób przygotowania:

1. Do małego garnuszka wlać mleko kokosowe.
2. Dodać nasiona chia i gotować na małym ogniu ok. 3 minut (aż nasiona zaczną charakterystycznie „kleikować”).
3. W międzyczasie pokroić obrane mango, zblendować.
4. Zawartość garnka przelać do wysokiego naczynia (szklanki, filiżanki) i zalać musem.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Mocno czekoladowe babeczki fasolowe

Mocno czekoladowe babeczki fasolowe

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą. Razem z bananem rozdrobnić blenderem na gładką masę.
2. Dodać jajka, olej, kakao i proszek do pieczenia, całość wymieszać.
3. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy i wymieszać.
4. Gotowe ciasto przekładać do foremek (na 3/4 wysokości) i piec w temperaturze 180oC (termoobieg) przez około 30 minut.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami

Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 jajko
  • 1 średni banan
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 3 suszone figi
  • po 2 łyżki jagód goji i suszonej żurawiny
  • 4 suszone daktyle
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Zalać daktyle wrzątkiem, odstawić na noc.
2. Drobno posiekać wszystkie owoce, a banana zblendować na gładką masę.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
4. Piekarnik nastawić na 180oC (z funkcją termoobiegu).
5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, uformować kule o średnicy ok. 6-7 cm.
6. Kulki spłaszczyć dłonią i poukładać na blasze.
7. Piec ok. 20-25 min.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Cynamonowy pudding chia z musem bananowym

Cynamonowy pudding chia z musem bananowym

Składniki:

  • 1 niepełna szklanka mleka (200 ml)
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • przyprawy: cynamon, kardamon

Sposób przygotowania:

1. Podgrzać mleko w rondelku.
2. Dodać do niego przyprawy, ciągle mieszając. Nie doprowadź do wrzenia.
3. Dodać łyżeczkę miodu, poczekać aż się rozpuści a następnie dodać nasiona chia.
4. Przelać całość do miseczki lub słoika, odłożyć, aby ostygło.
5. Następnie wstawić do lodówki na noc.
6. Do gotowego puddingu, dodać pokrojonego banana.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Świąteczny makowiec bez mąki i cukru

Składniki:

  • 400 g suchego maku
  • 4 średnie jabłka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki rodzynek
  • ½ szklanki drobno posiekanych orzechów np. włoskich

Sposób przygotowania:

1. Mak zalać wrzątkiem, następnie ostudzić i zmielić.
2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
3. Przygotowany wcześniej mak i jabłka połączyć, dodać olej, jajka, miód, proszek do pieczenia i nasiona chia.
4. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać rodzynki oraz orzechy i ponownie wymieszać.
5. Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w temp. 180oC przez 30 minut z funkcją termoobiegu.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Wedziuk
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Ciasteczka owsiane z cynamonem i orzechami

Ciasteczka owsiane z cynamonem i orzechami

Składniki:

  • ¾ szklanki (100 g) płatków owsianych górskich
  • 2 średnie jabłka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu (jeśli jabłka są mocno dojrzałe, może być bez)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki rodzynek (20 g) lub suszonej żurawiny
  • 2 łyżki orzechów np. laskowych (20 g)

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180oC.
2. Roztrzepać w misce jajko z miodem i cynamonem.
3. Dodać umyte, starte na grubych oczkach jabłka.
4. Do połączonych składników dorzucić płatki owsiane oraz olej.
5. Całość ugnieść widelcem do momentu połączenia składników.
6. Orzechy rozdrobnić blenderem, razem z rodzynkami dodać do masy.
7. Na 15 minut odstawić pod przykryciem połączone składniki.
8. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z gotowej masy widelcem uformować 10 ciastek.
9. Ponieważ ciastka mogę przywierać, po 15 minutach warto przekręcić je szpatułką na drugą stronę i piec kolejne 10-15 minut, bez termoobiegu.

Autor przepisu: mgr inż. Izabela Przybysz
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej

Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej

 Zamiast pieczonej dyni można wykorzystać 2 bardzo dojrzałe banany, oprócz odpowiedniej konsystencji nadadzą babeczkom naturalnej słodyczy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 250 g dyni
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść mrożonych owoców (możesz wybrać dowolne: truskawki, wiśnie, porzeczki, jagody)
  • dodatki: wiórki kokosowe/płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

1. Nastawić piekarnik na 200oC i upiec dynię.
2. Przygotować blachę do pieczenia babeczek i wyłożyć je papierowymi foremkami, do których następnie należy przełożyć gotowe ciasto.
3. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao).
4. W oddzielnej misce, dodać jajko i olej rzepakowy oraz ostudzoną pieczoną dynię (lub rozgnieć widelcem banany i połącz z resztą składników).
5. Połączyć obie mieszaniny i wymieszać dokładnie mikserem lub trzepaczką.
6. Następnie dodać mrożone owoce i delikatnie zamieszać łyżką.
7. Rozłożyć ciasto równomiernie do papierowych foremek.
8. Nagrzać piekarnik do 200oC i piec ok. 20 minut do wyrośnięcia
9. Po upieczeniu odstawić na chwilę do wystygnięcia.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki kremu orzechowego
  • 2 średnie banany
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki nasion lnu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzać do 180oC.
2. Wąską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zmiksować, aż utworzy się sztywna piana.
4. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka. Dodać krem orzechowy, miód i zmiksować.
5. Banany obrać i rozdrobić na mus, następnie dodać je do masy miodowo-orzechowej.
6. Do tak powstałej masy wsypać proszek do pieczenia, sodę, mąkę, nasiona i zmiksować na wolnych obrotach.
7. Na koniec dodawać stopniowo pianę z białek, delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
8. Całość przełożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 65 minut (należy sprawdzać stopień wypieczenia chlebka patyczkiem). Odstawić do ostygnięcia.

Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl