Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Mocno czekoladowe babeczki fasolowe
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Desery 9 Mocno czekoladowe babeczki fasolowe

Mocno czekoladowe babeczki fasolowe



Kaloryczność 1 porcji: 82 kcal

  • Białko: 3,5 g
  • Tłuszcz: 4 g
  • Węglowodany: 8 g

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 1 ½ łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodą. Razem z bananem rozdrobnić blenderem na gładką masę.
2. Dodać jajka, olej, kakao i proszek do pieczenia, całość wymieszać.
3. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy i wymieszać.
4. Gotowe ciasto przekładać do foremek (na 3/4 wysokości) i piec w temperaturze 180oC (termoobieg) przez około 30 minut.

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje