Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 180oC.
2. Wąską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zmiksować, aż utworzy się sztywna piana.
4. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka. Dodać krem orzechowy, miód i zmiksować.
5. Banany obrać i rozdrobić na mus, następnie dodać je do masy miodowo-orzechowej.
6. Do tak powstałej masy wsypać proszek do pieczenia, sodę, mąkę, nasiona i zmiksować na wolnych obrotach.
7. Na koniec dodawać stopniowo pianę z białek, delikatnie mieszając za pomocą łyżki.
8. Całość przełożyć do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 65 minut (należy sprawdzać stopień wypieczenia chlebka patyczkiem). Odstawić do ostygnięcia.
Kaloryczność 1 porcji (2 kromki ok. 90 g): 307 kcal
Białko: 10,5 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 39 g
Autor przepisu: mgr Aleksandra Kwiatkowska-Kosterna
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl