Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy)
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mleka 2%
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Fasolę, miód, olej i mleko zmiksować blenderem na gładką masę.
2. Dodać kakao, siemię lniane i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Odstawić na około 10 minut.
3. W tym czasie pokroić czekoladę na drobne kawałki, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Nakładać po 1 łyżce masy formując okrągły kształt ciastek (lekko spłaszczyć) i posypać czekoladą.
5. Piec w temperaturze 180oC (termoobieg) przez około 20-25 minut.
Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl