Ciastka fasolowo-czekoladowe

Składniki: - 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy) - 3 łyżki miodu - 2 łyżki oleju rzepakowego - 2 łyżki mleka 2% - 2 łyżki kakao - 1 łyżka mielonego siemienia lnianego - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

1. Fasolę, miód, olej i mleko zmiksować blenderem na gładką masę.
2. Dodać kakao, siemię lniane i proszek do pieczenia, całość wymieszać. Odstawić na około 10 minut.
3. W tym czasie pokroić czekoladę na drobne kawałki, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Nakładać po 1 łyżce masy formując okrągły kształt ciastek (lekko spłaszczyć) i posypać czekoladą.
5. Piec w temperaturze 180oC (termoobieg) przez około 20-25 minut.

Kaloryczność 1 porcji: 116 kcal
Białko: 3,6 g
Tłuszcze: 5 g
Węglowodany: 13 g

Autor przepisu: mgr Beata Bondyra
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje