Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej
Wyszukiwarka
Home 9 Przepisy 9 Desery 9 Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej

Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej



Kaloryczność 1 porcji: 168 kcal

  • Białko: 4 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 12 g

 Zamiast pieczonej dyni można wykorzystać 2 bardzo dojrzałe banany, oprócz odpowiedniej konsystencji nadadzą babeczkom naturalnej słodyczy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 250 g dyni
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść mrożonych owoców (możesz wybrać dowolne: truskawki, wiśnie, porzeczki, jagody)
  • dodatki: wiórki kokosowe/płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

1. Nastawić piekarnik na 200oC i upiec dynię.
2. Przygotować blachę do pieczenia babeczek i wyłożyć je papierowymi foremkami, do których następnie należy przełożyć gotowe ciasto.
3. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao).
4. W oddzielnej misce, dodać jajko i olej rzepakowy oraz ostudzoną pieczoną dynię (lub rozgnieć widelcem banany i połącz z resztą składników).
5. Połączyć obie mieszaniny i wymieszać dokładnie mikserem lub trzepaczką.
6. Następnie dodać mrożone owoce i delikatnie zamieszać łyżką.
7. Rozłożyć ciasto równomiernie do papierowych foremek.
8. Nagrzać piekarnik do 200oC i piec ok. 20 minut do wyrośnięcia
9. Po upieczeniu odstawić na chwilę do wystygnięcia.

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje