Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej

  Składniki: - 1 szklanka mąki orkiszowej - ok. 250 g dyni - 2 czubate łyżki kakao - 2 jajka - 10 łyżek oleju rzepakowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - garść mrożonych owoców (możesz wybrać dowolne: truskawki, wiśnie, porzeczki, jagody) dodatki: wiórki kokosowe/płatki migdałowe

Zamiast pieczonej dyni można wykorzystać 2 bardzo dojrzałe banany, oprócz odpowiedniej konsystencji nadadzą babeczkom naturalnej słodyczy.

Sposób przygotowania:

1. Nastawić piekarnik na 200oC i upiec dynię.
2. Przygotować blachę do pieczenia babeczek i wyłożyć je papierowymi foremkami, do których następnie należy przełożyć gotowe ciasto.
3. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao).
4. W oddzielnej misce, dodać jajko i olej rzepakowy oraz ostudzoną pieczoną dynię (lub rozgnieć widelcem banany i połącz z resztą składników).
5. Połączyć obie mieszaniny i wymieszać dokładnie mikserem lub trzepaczką.
6. Następnie dodać mrożone owoce i delikatnie zamieszać łyżką.
7. Rozłożyć ciasto równomiernie do papierowych foremek.
8. Nagrzać piekarnik do 200oC i piec ok. 20 minut do wyrośnięcia
9. Po upieczeniu odstawić na chwilę do wystygnięcia.

Kaloryczność 1 porcji (2 sztuki): 168 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 12 g

Autor przepisu: mgr Małgorzata Dziekońska
Centrum Dietetyczne Online poradnia.ncez.pl

Inne propozycje na zdrowe i pyszne śniadania i kolacje