Strona główna/Przepisy/Desery/Dyniowo-czekoladowe babeczki z...
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej 20 minut
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej porcji

Dyniowo-czekoladowe babeczki z mąki orkiszowej

Składniki( porcji):

mąka orkiszowa
1 szklanka
dynia
250 g
kakao
2 łyżki
jajka
2
olej rzepakowy
10 łyżek
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
owoce mrożone
1 garść
wiórki kokosowe
do dekoracji
płatki migdałowe
do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Nastawić piekarnik na 200°C i upiec dynię.
  2. Przygotować blachę do pieczenia babeczek i wyłożyć je papierowymi foremkami, do których następnie należy przełożyć gotowe ciasto.
  3. Połączyć ze sobą wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao).
  4. W oddzielnej misce, dodać jajko i olej rzepakowy oraz ostudzoną pieczoną dynię (lub rozgnieć widelcem banany i połącz z resztą składników).
  5. Połączyć obie mieszaniny i wymieszać dokładnie mikserem lub trzepaczką.
  6. Następnie dodać mrożone owoce i delikatnie zamieszać łyżką.
  7. Rozłożyć ciasto równomiernie do papierowych foremek.
  8. Nagrzać piekarnik do 200°C i piec ok. 20 minut do wyrośnięcia
  9. Po upieczeniu odstawić na chwilę do wystygnięcia.

Wartość odżywcza:

Kaloryczność 1 porcji: 168 kcal
Białko: 4 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 12 g