Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | inne

Dział

Inna

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na różnego rodzaju choroby.

Zespół policystycznych jajników – rola diety w leczeniu, suplementacja

Zespół policystycznych jajników – rola diety w leczeniu, suplementacja

Zespół policystycznych jajników to najbardziej powszechne zaburzenie endokrynologiczne wśród kobiet. Szacuje się, że PCOS dotyka 8-13% kobiet w wieku reprodukcyjnym. To ważne, aby wsparcie leczenia PCOS obejmowało modyfikację stylu życia, w tym dietoterapię. Z artykułu dowiesz się, jakie są objawy PCOS oraz rekomendacje dotyczące żywienia i suplementacji, które mogą łagodzić objawy choroby.

czytaj dalej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | inne

Witamina D a COVID-19. Aktualny stan wiedzy

W dobie pandemii koronawirusa – SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus type 2) i dużej zachorowalności na COVID-19 (CoronaVirus Disease – 2019) poszukuje się czynników, w tym dietetycznych, które mogą wspierać funkcje odpornościowe organizmu. Jednym z takich składników, określanych w języku angielskim jako „immuno-nutrients” jest witamina D, budząca powszechne zainteresowanie od wielu lat, a tym bardziej obecnie.

czytaj dalej
Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby

Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby

Nadużywanie leków, alkoholu oraz niewłaściwa dieta przyczyniają się do uszkodzenia komórek wątroby i rozwoju chorób tj. zapalenie, marskość, stłuszczenie. Choroby wątroby powodowane są również przez wirusy wywołujące wirusowe zapalenie wątroby. Dieta w przypadku osób chorych nie musi być rewolucyjna, choć warto zwrócić uwagę na kilka czynników wspomagających leczenie i regenerację wątroby.

czytaj dalej
Żywienie w autosomalnie dominującej wielotorbielowatości nerek

Żywienie w autosomalnie dominującej wielotorbielowatości nerek

Autosomalnie dominująca wielotorbielowatość nerek (ang. autosomal dominant polycystic kidney disease, ADPKD) to najczęstsza uwarunkowana genetycznie choroba nerek, występująca w populacji ogólnej z częstością około 1:1000, co pozwala szacować, że w naszym kraju żyje z nią kilkadziesiąt tysięcy osób. U dużego odsetka pacjentów prowadzi ona w wieku dorosłym, zwykle w szóstej lub siódmej dekadzie życia, do schyłkowej niewydolności nerek, wymagającej dializoterapii lub przeszczepienia nerki. Dodatkowo, pacjenci mają objawy ze strony układu krążenia (u większości nadciśnienie tętnicze, u ok. 10% tętniaki tętnic wewnątrzczaszkowych), torbiele w innych narządach (zwykle wątroba, trzustka, śledziona) i inne, rzadsze objawy [1]. Spośród powikłań metabolicznych choroby warto wymienić nadwagę (u 1/3 chorych) lub otyłość (u 16% pacjentów), zaburzenia gospodarki węglowodanowej (u niemal 1/3 pacjentów), włącznie z cukrzycą (u 2% pacjentów przed i u 25% pacjentów po przeszczepieniu nerki), zaburzenia gospodarki lipidowej (u ponad 1/3 pacjentów) oraz podwyższone stężenie kwasu moczowego we krwi (u ponad połowy chorych) [2]. Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami, chorzy z ADPKD wymagają opieki wielokierunkowej, której elementem jest dieta [3, 4, 5]. Poniżej przedstawiono aktualne poglądy na temat żywienia w ADPKD.

czytaj dalej
Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia

Migrena a dieta i inne czynniki stylu życia

Elementy stylu życia takie jak ilość snu, stres, regularność posiłków a także niektóre składniki pożywienia m.in. czekolada, sery dojrzewające czy czerwone wino mogą mieć wpływ na występowanie napadów migreny. Z poniższego artykułu dowiesz się, które konkretnie pokarmy mogą wywoływać migreny oraz co robić a czego unikać aby zmniejszyć częstość napadów.

czytaj dalej
Jaka dieta w dnie moczanowej? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Jaka dieta w dnie moczanowej? Zalecenia i jadłospis do pobrania

Dna moczanowa (inaczej: podagra lub artretyzm) to choroba spowodowana wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi. Jego nadmiar odkłada się w stawach, ścięgnach i otaczających je tkankach w postaci kryształków kwasu moczowego. Powstają tzw. guzki dnawe powodujące nawracające stany zapalne stawów, towarzyszący im ból, zaczerwienienie, tkliwość, obrzęk i wzrost temperatury.

czytaj dalej
Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?

Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?

Na IV Narodowym Kongresie Żywieniowym (25–26.01.2019 r.) staraliśmy się znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego epidemia otyłości stale narasta pomimo tego, że w 2006 roku na konferencji Ministrów Zdrowia w Stambule, wszystkie kraje regionu europejskiego zobowiązały się do realizacji zaleconych w Europejskiej Karcie Walki z Otyłością zdecydowanych, kompleksowych działań, aby osiągnąć do 2015 roku odwrócenie trendu narastania otyłości. Karta miała stymulować i oddziaływać na politykę krajów w taki sposób, żeby działania dotyczące zwalczania otyłości zostały umieszczone wśród najważniejszych spraw w programach politycznych rządów.

czytaj dalej