Dział

Inna

W sekcji znajdziesz informacje o tym, jak …

Witamina D a COVID-19. Aktualny stan wiedzy

Witamina D a COVID-19. Aktualny stan wiedzy

W dobie pandemii koronawirusa – SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus type 2) i dużej zachorowalności na COVID-19 (CoronaVirus Disease – 2019) poszukuje się czynników, w tym dietetycznych, które mogą wspierać funkcje odpornościowe organizmu. Jednym z takich składników, określanych w języku angielskim jako „immuno-nutrients” jest witamina D, budząca powszechne zainteresowanie od wielu lat, a tym bardziej obecnie.

czytaj dalej
Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby

Dieta w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby

Nadużywanie leków, alkoholu oraz niewłaściwa dieta przyczyniają się do uszkodzenia komórek wątroby i rozwoju chorób tj. zapalenie, marskość, stłuszczenie. Choroby wątroby powodowane są również przez wirusy wywołujące wirusowe zapalenie wątroby. Dieta w przypadku osób chorych nie musi być rewolucyjna, choć warto zwrócić uwagę na kilka czynników wspomagających leczenie i regenerację wątroby.

czytaj dalej