Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | inne
Wyszukiwarka

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | inne

Dział

Inna

W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na różnego rodzaju choroby.

Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?

Otyłość i nadwaga – dlaczego wciąż przegrywamy?

Na IV Narodowym Kongresie Żywieniowym (25–26.01.2019 r.) staraliśmy się znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego epidemia otyłości stale narasta pomimo tego, że w 2006 roku na konferencji Ministrów Zdrowia w Stambule, wszystkie kraje regionu europejskiego zobowiązały się do realizacji zaleconych w Europejskiej Karcie Walki z Otyłością zdecydowanych, kompleksowych działań, aby osiągnąć do 2015 roku odwrócenie trendu narastania otyłości. Karta miała stymulować i oddziaływać na politykę krajów w taki sposób, żeby działania dotyczące zwalczania otyłości zostały umieszczone wśród najważniejszych spraw w programach politycznych rządów.

czytaj dalej
Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna (łatwostrawna) jest dietą zalecaną w określonych jednostkach chorobowych lub po zabiegach pooperacyjnych. Praktyka dietetyczna pokazuje, że często jest ona błędnie rozumiana przez pacjentów. Tak jak w przypadku każdej nieprawidłowo prowadzonej diety może wpływać negatywnie na organizm. Czym jest dieta łatwostrawna i kiedy ma zastosowanie?

czytaj dalej
Naturalne wspomaganie odporności w chłodne dni

Naturalne wspomaganie odporności w chłodne dni

Okres jesienno-zimowy często kojarzymy ze zmniejszoną odpornością organizmu, a tym samym – zwiększoną zachorowalnością. Jednym z czynników warunkujących odporność naszego organizmu jest sposób żywienia. Prawidłowo skomponowana dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością odpoczynku pomaga wzmocnić system immunologiczny. Co zatem powinniśmy jeść, żeby uniknąć jesienno-zimowych chorób?

czytaj dalej
Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak

Hiperamonemie – niebezpieczny amoniak

Hiperamonemie to grupa chorób, w których stężenie amoniaku we krwi przekracza normę, co stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Wynikają z zaburzeń cyklu mocznikowego. Cykl mocznikowy (inaczej Krebsa lub ornitynowy) jest jednym z procesów gospodarki białkiem w organizmie. Białko dostarczone z pożywieniem, rozkładane jest na aminokwasy, które ulegają dalszym przemianom. W opisywanym cyklu przy udziale 3 aminokwasów powstaje mocznik, który jest później wydalany przez nerki. Jednym z jego składników jest amoniak – substancja, która musi zostać przetworzona z uwagi na swoją toksyczność dla mózgu.

czytaj dalej
Nietrzymanie moczu – wstydliwy kłopot. Ale jest na to rada!

Nietrzymanie moczu – wstydliwy kłopot. Ale jest na to rada!

Pierwsze objawy problemów z nietrzymaniem moczu mogą wystąpić już u młodych kobiet, u których przeważa wysiłkowe nietrzymanie moczu. Wraz z wiekiem wzrost liczby incydentów nietrzymania moczu z powodu parć naglących zmniejsza różnicę między występowaniem tej choroby u kobiet i u mężczyzn. Jakie są przyczyny, a jakie sposoby radzenia sobie z tym schorzeniem?

czytaj dalej
Niekorzystny wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia

Niekorzystny wpływ leków na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia

Niektóre leki mogą zaburzać wchłanianie wielu istotnych składników pokarmowych, powodując ich niedobory w organizmie oraz upośledzenie stanu odżywienia. Zaburzenia wchła­niania niektórych składników (witamin czy mikro­elemen­tów) ujawniają się najczęściej po długim okresie stoso­wania wybranych leków, tj. od kilku miesięcy do kilku lat. Dość duża grupa leków może jednak powodować względny niedobór witamin i skład­ników mineralnych w orga­niz­mie, zwłaszcza u ludzi w starszym wieku.

czytaj dalej