Dział
Inna
W tej sekcji znajdziesz wskazówki dotyczące żywienia osób chorych na różnego rodzaju choroby.
![Dieta ketogenna](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/doctor-784329_640_auto_600x600.png)
Dieta ketogenna
Dieta ketogenna jest to dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa, która naśladuje stan głodówki (powodując wytwarzanie z tłuszczów dużej ilości ciał ketonowych) dostarczając jednocześnie wystarczającej ilości energii. Stosunek tłuszczów do węglowodanów w tej diecie wynosi 3-4:1. Jej odmianą jest dieta oparta na średniołańcuchowych kwasach tłuszczowych (MCT), które są lepiej przyswajane, gdyż wchłaniają się z jelita bezpośrednio do krwiobiegu.
![Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej i wrodzonych wad metabolizmu – wskazanie lekarskie](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/people-2942977_1920_auto_600x600.jpg)
Dieta ketogenna w leczeniu padaczki lekoopornej i wrodzonych wad metabolizmu – wskazanie lekarskie
Dieta ketogenna to potwierdzona wieloma badaniami naukowymi metoda leczenia pacjentów z padaczką lekooporną lub wybranymi wrodzonymi wadami metabolizmu (deficytem dehydrogenazy pirogronianu – PDHD i deficytem transportera glukozy do mózgu – GLUT1). W medycynie traktowana jest jako lek, a nie sposób odżywiania.
![Zalecenia dietetyczne w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP)](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/lungs-39981_640544457277_auto_600x600.png)
Zalecenia dietetyczne w leczeniu astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP)
W przypadku astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POCHP) odpowiednia dieta jest istotnym elementem leczenia niefarmakologicznego. Jest to ważne między innymi dlatego, że u osób cierpiących na astmę dodatkowym problemem zdrowotnym bywa otyłość, natomiast u ciężko chorych na POCHP może występować niedobór masy ciała i zmniejszenie masy mięśniowej.
![Borelioza – znaczenie terapeutyczne diety](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/tick-2371782_640_auto_600x600.jpg)
Borelioza – znaczenie terapeutyczne diety
Kleszcz pospolity (Ixodes ricinus) przenosi patogeny licznych tzw. chorób odkleszczowych, wśród których najczęściej wymienia się boreliozę, babeszjozę i kleszczowe zapalenie mózgu.
![Dieta w leczeniu anoreksji](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/tape-403590_960_720_auto_600x600.jpg)
Dieta w leczeniu anoreksji
Leczenie anoreksji jest trudne i długotrwałe, wymaga współpracy specjalistów z różnych dziedzin. Ogromne znaczenie ma motywacja osoby chorej i wsparcie ze strony bliskich. Jednym z elementów leczenia jest właściwe dieta, której stosowane powinno towarzyszyć psychoterapii.
![Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/shutterstock_221832652381_auto_600x600.jpg)
Dna moczanowa: produkty zalecane i niewskazane w diecie
W tabeli znajdziesz produkty, które powinny stanowić podstawę Twojej diety, oraz żywność, której powinieneś unikać.
![Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/shutterstock_343505510_auto_600x600.jpg)
Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety?
Nadmierne stężenie kwasu moczowego w organizmie to główny powód dny moczanowej. Dlatego osobom, które borykają się z tą chorobą – niezależnie od tego, czy są właśnie w trakcie zaostrzenia jej objawów, czy też ich cofnięcia – zaleca się dietę niskopurynową, czyli z ograniczeniem produktów zawierających duże ilości puryn.
![Dieta a zwyrodnienie plamki żółtej (AMD)](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/shutterstock_268762823_auto_600x600.jpg)
Dieta a zwyrodnienie plamki żółtej (AMD)
Karotenoidy to substancje, które mają kluczowe znaczenie w opóźnieniu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD). Najczęściej nie trzeba łykać ich w tabletkach – wystarczy jeść produkty, które je zawierają w dużych ilościach.
![Jak chronić oczy przed zaćmą?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/shutterstock_509423959_auto_600x600.jpg)
Jak chronić oczy przed zaćmą?
Produkty bogate w antyoksydanty i flawonoidy to przede wszystkim warzywa i owoce, a także tłuszcze roślinne i z ryb zalecane są osobom zagrożonym zaćmą lub tym, które już mają to schorzenie. Zalet takiej diety jest sporo: chroni ona nie tylko oczy, lecz także serce i układ naczyń krwionośnych.
![Co jeść, by chronić się przed jaskrą?](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/01/shutterstock_282743159_auto_600x600.jpg)
Co jeść, by chronić się przed jaskrą?
W profilaktyce jaskry ważna jest dieta, natomiast w leczeniu ma ona znaczenie uzupełniające. W diecie ważną rolę pełnią witaminy oraz kwasy omega-3 i omega-6, czyli przede wszystkim: warzywa, owoce, ryby i tłuszcze roślinne.