Dział

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Alergia na pyłki drzew i żywność – reakcje krzyżowe

Alergia na pyłki drzew i żywność – reakcje krzyżowe

Wiosna to ciężki okres dla alergików, zwłaszcza tych uczulonych na alergeny pyłków drzew. Uporczywy katar, łzawienie oczu, kaszel, zwłaszcza w nocy, to najczęstsze objawy. W Polsce główną przyczyną wiosennych problemów z układem oddechowym oraz zapaleniem spojówek są alergeny pyłku brzozy i spokrewnione z nią alergeny pyłku leszczyny i olszy.

czytaj dalej
Czym zastąpić mleko w diecie przy nietolerancji laktozy?

Czym zastąpić mleko w diecie przy nietolerancji laktozy?

Nietolerancja laktozy dotyczy 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% dorosłych. Coraz cześciej szukamy produktów mogących zastąpić mleko krowie i jego przetwory. Producenci żywności wychodzą nam naprzeciw i produkują mleko i nabiał bez laktozy oraz roślinne zamienniki mleka. Pojawiły się również suplementy z laktazą ułatwiającą trawienie nabiału. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to rozwiązanie problemu, dlatego warto zapoznać się z asortymentem napojów roślinnych oraz przyjrzeć się bliżej roślinnym źródłom wapnia.

czytaj dalej
Izomery trans a choroby alergiczne

Izomery trans a choroby alergiczne

Wysokie pobranie izomerów trans kwasów tłuszczowych (ang. trans fatty acids, TFA) z dietą może prowadzić do wzrostu ryzyka rozwoju chorób alergicznych, w tym astmy, atopowego zapalenia skóry oraz alergicznego nieżytu nosa. Z tego względu istnieje konieczność ograniczania ich spożycia, szczególnie przez kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci (tzw. grupy wrażliwe).

czytaj dalej
Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

Co warto wiedzieć o alergii pokarmowej?

Alergią pokarmową określana jest nieprawidłowa, niewspółmierna do bodźca reakcja układu odpornościowego organizmu na specyficzny związek (alergen), na który dany organizm się uczulił. Występuje wtedy immunologiczna odpowiedź organizmu na spożyte produkty lub związki dodawane do żywności, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych.

czytaj dalej
Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

Dowiesz się, czy produkt zawiera substancje uczulające (alergeny)

Niektóre składniki produktu producent wyróżnia w składzie spośród innych poprzez pogrubienie, podkreślenie, inną czcionkę bądź kolor tła. Ta zasada dotyczy substancji wykazujących działanie alergenne. To kluczowa dla Ciebie informacja, jeżeli masz stwierdzoną alergię czy też nietolerancję pokarmową.

czytaj dalej