ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Tłuszcze część 3. Kontrola ilości i rodzaju tłuszczu w diecie, praktyczne porady i przykład zbilansowanego jadłospisu
Kontrolowanie ilości i rodzaju tłuszczu w diecie może być konieczne w wielu sytuacjach, np. po zdiagnozowaniu hipercholesterolemii, po zabiegu wycięcia…

Dieta śródziemnomorska – zalecenia żywieniowe
Dieta śródziemnomorska to nazwa tradycyjnego modelu żywienia mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Charakteryzuje ją duży udział produktów i potraw o niskim…

Pora na pomidora
Smaczny, pełen witamin i składników mineralnych, a przy tym ogólnodostępny i lokalny. O jakim warzywie mowa? O pomidorze! Jedno z…

Białko roślinne – czy jest wartościowe?
Białko roślinne różni się od białka pochodzenia zwierzęcego. Ze względu na swoją budowę białko roślinne uznawane jest za niepełnowartościowe, a…

5 najczęstszych błędów na diecie wegetariańskiej
Według dostępnych danych dobrze zbilansowana dieta wegetariańska może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Zdarza się jednak, że brak odpowiedniej wiedzy…

Wzdęcia i nadmierne gazy jelitowe – zalecenia żywieniowe
Wzdęcie brzucha jest subiektywnym uczuciem nadmiernego wypełnienia jelit gazami. Powstawanie gazów jelitowych jest zjawiskiem naturalnym. W przewodzie pokarmowym człowieka zawsze…