ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Mięso czerwone i przetworzone – za i przeciw
Mięso pochodzące z różnych gatunków zwierząt jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, ale może też mieć negatywny wpływ na zdrowie…

Konsumpcja żywności wysokoprzetworzonej i jej wpływ na zdrowie
Większość żywności i napojów jakie spożywamy są w jakiś sposób przetworzone. W tym kontekście, znaczenie dla zdrowia człowieka mają różnice…

Niedoceniana aronia
Aronia, chociaż chętnie uprawiana na terenie naszego kraju, nie cieszy się wysokim spożyciem. Spowodowane jest to prawdopodobnie tym, że nieprzetworzone…

Dieta niskobiałkowa w przewlekłej chorobie nerek – zalecenia żywieniowe
Przewlekła choroba nerek (PChN) to utrzymujące się powyżej 3 miesięcy nieprawidłowości budowy lub czynności nerek mające znaczenie dla zdrowia tj.…

Rola rodziców w zmianie nawyków żywieniowych dzieci
Problem nadwagi otyłości dotyczy coraz większej liczby Polaków. Niestety z roku na rok obserwuje się niepokojący wzrost odsetka dzieci z…

Dieta planetarna i jej wpływ na zdrowie
W czerwcu 2024 r. opublikowano wyniki nowego badania, które ocenia wpływ modelu żywienia opartego na zasadach diety planetarnej na zdrowie…