ABC żywienia
Zdrowe odchudzanie
Ruch i żywienie
Choroba a dieta
Psychodietetyka
Ciąża i macierzyństwo
Dzieci i młodzież
Żywienie w placówkach edukacyjnych
Seniorzy
Dla producentów żywności
Polecane artykuły

Czosnek – poznaj jego niezwykłe właściwości prozdrowotne i kulinarne
Czosnek należy do roślin, które oferują wspaniałe bogactwo zdrowotne, dzięki zawartości bardzo dużej ilości różnych związków biologicznie aktywnych w jego…

Izomery trans kwasów tłuszczowych w wyrobach czekoladowych. Nowe dane w Bazie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności (e-Baza)
Wyroby czekoladowe cieszą się dużą popularnością, zarówno wśród dzieci i młodzieży, jak i osób dorosłych. Wg danych Głównego Urzędu Statystycznego…
Wszystkie artykuły

Dieta roślinna – zalecenia żywieniowe
Dieta roślinna (wegańska) to sposób żywienia polegający na eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj i…

Choroba wrzodowa – zalecenia dietetyczne
Data aktualizacji: 11.06.2024 r. Choroba wrzodowa charakteryzuje się powstawaniem wrzodów żołądka lub dwunastnicy, czyli ubytków błony śluzowej sięgających do warstwy…

Dieta w profilaktyce kamicy pęcherzyka żółciowego
Kamica żółciowa jest chorobą, która dotyka blisko 20% społeczeństwa zarówno w Polsce, jak i w Europie. Mimo iż u większości…

Ciąża – zalecenia żywieniowe
Data aktualizacji: 26.02.2025 r. Ciąża to stan fizjologiczny, podczas którego w organizmie kobiety dochodzi do wielu zmian adaptacyjnych umożliwiających prawidłowy…

Jadłospis – konieczność czy dodatek w zmianie nawyków żywieniowych?
Dla wielu osób współpraca z dietetykiem kojarzy się z koniecznością ścisłego stosowania ułożonego jadłospisu. Fakt - indywidualnie opracowany plan żywieniowy…

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby – zalecenia żywieniowe
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD, ang. non-alcoholic fatty liver disease) jest spowodowana nadmiernym gromadzeniem tłuszczu w tkance wątrobowej. Jedną z…