Codzienna edukacja żywieniowa i właściwe nawyki odpowiednio kształtowane w placówkach oświatowych mogą się przełożyć na lepsze samopoczucie, koncentrację i zdolność uczenia się dzieci. Dlatego tak istotne jest, aby żywienie zbiorowe było planowane z należytą starannością, zgodnie z aktualną wiedzą i obowiązującymi przepisami prawa.
W ramach wsparcia dla osób odpowiedzialnych za organizację żywienia zbiorowego – intendentów, pracowników kuchni – dostępna jest mailowa skrzynka kontaktowa, która umożliwia konsultacje z ekspertami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Za pośrednictwem skrzynki można uzyskać pomoc w zakresie:
- interpretacji wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154),
- zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży i ich stosowania w placówkach oświatowych,
- informacji, gdzie szukać rzetelnych i wiarygodnych źródeł wiedzy dotyczącej żywienia dzieci i młodzieży oraz materiałów edukacyjnych z tego zakresu,
- podpowiedzi, gdzie szukać inspiracji na smaczne i zbilansowane posiłki dla przedszkolaków i uczniów.
Zachęcamy do kontaktu: zywieniezbiorowe_dzieci@pzh.gov.pl
Dzięki współpracy środowiska oświaty i specjalistów ds. żywienia możemy realnie wpływać na budowanie potencjału zdrowotnego najmłodszych.
Pamiętajmy – profilaktyka zaczyna się od talerza!
0 komentarzy