Artykuły
Słowniczek substancji dodatkowych
W słowniczku substancji dodatkowych znajdziemy wyjaśnienia terminów, które możemy spotkać na etykietach produktów żywnościowych.
Nadciśnienie: jak wybierać dobry tłuszcz?
Badania wskazują, iż zbyt duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia. Pogarszają też stan zdrowia tych, którzy już mają te choroby. Stąd zalecenie, by codziennie ograniczać spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych.
Zaparcia
To zmiany cywilizacyjne doprowadziły do coraz częstszego występowania tego problemu. Duża ilość pracy, siedzący tryb życia, nieregularne posiłki spożywane w pośpiechu – to wszystko przyczynia się do faktu, że coraz więcej osób cierpi na zaparcia.
Produkty spożywcze zalecane lub niewskazane dla osób z nadmiarem gazów jelitowych
Co jeść a czego unikać gdy doskwiera Ci nadmiar gazów?
Czym skorupka za młodu…
Jogurty, kefiry, sery białe i żółte, ryby morskie czy rośliny strączkowe jedzone w odpowiednich ilościach, w dwóch pierwszych dekadach życia, to zdrowe kości na starość. Przypuszcza się, że rozwój osteoporozy jest warunkowany genetycznie. Udowodniono jednak, że w razie predyspozycji genetycznej zapewnienie diety bogatej w wapń oraz witaminę D zmniejsza to ryzyko. Dzieje się tak ze względu na specyfikę rozwoju kości w organizmie ludzkim.
Dna moczanowa: jak sobie z nią radzić za pomocą diety?
Nadmierne stężenie kwasu moczowego w organizmie to główny powód dny moczanowej. Dlatego osobom, które borykają się z tą chorobą – niezależnie od tego, czy są właśnie w trakcie zaostrzenia jej objawów, czy też ich cofnięcia – zaleca się dietę niskopurynową, czyli z ograniczeniem produktów zawierających duże ilości puryn.
Dieta a zwyrodnienie plamki żółtej (AMD)
Karotenoidy to substancje, które mają kluczowe znaczenie w opóźnieniu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem (AMD). Najczęściej nie trzeba łykać ich w tabletkach – wystarczy jeść produkty, które je zawierają w dużych ilościach.
Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami
Tabela produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych dla osób z zaparciami.
Nadciśnienie – więcej wapnia!
Nabiał to główne źródło wapnia, który nie tylko sprzyja obniżeniu ciśnienia, lecz także warunkuje prawidłową czynność serca. Zwykle, jeśli mówimy o wapniu, kojarzymy go z mlekiem.. Słusznie. Jest jednak wiele innych produktów, z których można czerpać ten pierwiastek.
Celiakia
Celiakia, zwana także chorobą trzewną, to trwała nietolerancja glutenu. Czynnikiem etiologicznym tej choroby jest gliadyna, czyli rozpuszczalna w alkoholu frakcja glutenu. Gluten to białko obecne w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia.
Produkty i potrawy zalecane oraz niewskazane w żywieniu osób z chorobą refluksową przełyku
Pamiętaj! Reakcja organizmu na określone pokarmy jest cechą indywidualną. Produkty „niewskazane” powinny być ograniczane co nie oznacza, że w ogóle nie można ich spożywać.
Produkty zalecane w chorobie stłuszczeniowej wątroby
Tabela produktów zalecanych i niewskazanych w chorobie stłuszczeniowej wątroby.
Reumatoidalne zapalenie stawów – w czym problem?
Naukowcy udowodnili, że dobór odpowiedniej diety ma wpływ na przebieg reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Jedzenie zaś to ten element, który w całości zależy od osoby chorej na RZS. Warto zatem współpracować nie tylko z lekarzem i fizjoterapeutą, ale skonsultować się również z dietetykiem.
Zalecenia żywieniowe w walce z próchnicą
Staraj się nie dopuścić do rozwoju bądź nawrotu próchnicy. Pomoże ci w tym właściwa dieta, wspomagana przez staranną higienę jamy ustnej.
Jak chronić oczy przed zaćmą?
Produkty bogate w antyoksydanty i flawonoidy to przede wszystkim warzywa i owoce, a także tłuszcze roślinne i z ryb zalecane są osobom zagrożonym zaćmą lub tym, które już mają to schorzenie. Zalet takiej diety jest sporo: chroni ona nie tylko oczy, lecz także serce i układ naczyń krwionośnych.
Gdy choruje wątroba…
Na hamburgera z frytkami czy kromkę chleba ze smalcem nawet zdrowe osoby mogą sobie pozwolić, tylko od czasu do czasu. Osoby z chorą wątrobą takie przysmaki zdecydowanie powinny skreślić ze swojego jadłospisu. Dzięki temu mają szansę nie tylko na smukłą sylwetkę, ale i przyjemniejsze życie na stałe: bez dolegliwości ze strony jednego z najważniejszych organów.
Potrawy i produkty zalecane oraz niewskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Tabela potraw i produktów zalecanych oraz niewskazanych w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.
Próchnica zębów – pomocna rola diety
Częstość występowania próchnicy w Polsce jest alarmująca, a dorośli cierpią na nią nawet częściej niż dzieci. Walka z nią to nie tylko leczenie w gabinecie dentystycznym. Można skutecznie zapobiegać jej rozwojowi i nawrotom, a pomocna w tym jest odpowiednia dieta. Ważne jest nie tylko to, co jesz i w jakich ilościach, lecz także kiedy i jak często. Unikać trzeba zwłaszcza cukru i słodyczy, ale musisz wiedzieć, że próchnicy sprzyjają też inne produkty.
Dieta w osteoporozie – produkty zalecane i niewskazane
Przygotowaliśmy zestawienie produktów żywnościowych zalecanych i niewskazanych dla osób z osteoporozą.
Jak żyć normalnie i nie dać się nadciśnieniu?
Nadciśnienie tętnicze jest chorobą, w której sukces terapeutyczny w dużej mierze zależy od odpowiedniego stylu życia: sposobu żywienia i aktywności fizycznej. Wbrew pozorom zmiany nie wiążą się ani z wielkimi wyrzeczeniami, ani dużymi wydatkami.
Dieta RZS w punktach
Dieta skrojona na Twoją miarę – to podstawowe zalecenie żywieniowe, jeśli chorujesz na RZS. Są oczywiście zalecenia ogólne, czyli szereg wskazówek dotyczących ogólnej formy odżywiania, wyboru określonych produktów spożywczych i technik kulinarnych. Lepiej jednak zmodyfikować je indywidualnie, w porozumieniu z dietetykiem.
Centrum Dietetyczne Online
Zapisz się na bezpłatne konsultacje online. Zapisz się na bezpłatne konsultacje online.
Przejdź na stronę CDO![Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Baza wiedzy](https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/plugins/webster-plugin/images/cdo-baza.jpg)