Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami
Wyszukiwarka
Home 9 Choroba a dieta 9 Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami

Autor

Tabela produktów spożywczych zalecanych i niewskazanych dla osób z zaparciami.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Produkty spożywcze zalecane i niewskazane dla osób z zaparciami
 

Grupa produktów

Produkty zalecane

Produkty niewskazane

Produkty zbożowe

pieczywo razowe (ciemne), żytnie, graham, litewski, z dodatkiem otrąb i ziaren, pumpernikiel, otręby pszenne, musli, makaron razowy, ryż brązowy, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne

pieczywo świeże pszenne (jasne), półcukiernicze, kasze: manna, kukurydziana, ryż biały

Mleko i produkty mleczne

mleko z małą zawartością tłuszczu do 2%, ser twarogowy chudy, ser twarogowy homogenizowany, kefir, jogurt, śmietanka do 9%

mleko tłuste, ser typu fromage, ser twarogowy tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe

Mięso i przetwory

cielęcina, wołowina, drób (indyk, kurczak), mięso z królika

tłuste: wieprzowina, baranina, tłusty drób: kaczka, gęś, podroby

Tłuszcze

masło, margaryna, oleje w małych ilościach

dresingi, majonezy, smalec, słonina

Owoce

prawie wszystkie owoce, szczególnie jabłka gotowane, brzoskwinie, grejpfruty

jabłka, pomarańcze, gruszki, ananasy, banany (jeśli sprzyjają występowaniu zaparć)

Warzywa i ziemniaki

wszystkie warzywa, szczególnie bogate w błonnik (buraki, kapustne), ziemniaki gotowane, puree

frytki, placki ziemniaczane, strączkowe: fasola, groch, bób (jeśli sprzyjają występowaniu zaparć)

Słodycze i desery

kompoty, galaretki, kisiele, powidła, miód w ograniczonej ilości, dżem niskosłodzony

czekolada i cukierki czekoladowe, ciastka w czekoladzie, torty, kremy cukiernicze, lody

Przyprawy

liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sok z cytryny

przyprawy ostre i inne w dużych ilościach

Zupy

warzywne, krupniki, na wywarach warzywnych, zupy mleczne, owocowe

na tłustych wywarach z kości, mięsa, drobiu, zaprawiane śmietaną

Napoje

woda niegazowana, słaba herbata, napary ziołowe, soki warzywne i owocowe, kefiry, jogurty

napoje alkoholowe, kakao, czekolada, mocna kawa, mocna herbata

 

 

 

0 komentarzy

Inne nowości z kategorii Choroba a dieta: