Grupa produktów |
Produkty zalecane |
Produkty niewskazane |
Produkty zbożowe |
pieczywo razowe (ciemne), żytnie, graham, litewski, z dodatkiem otrąb i ziaren, pumpernikiel, otręby pszenne, musli, makaron razowy, ryż brązowy, kasza gryczana, jęczmienna, jaglana, pęczak, płatki owsiane, kiełki pszenne |
pieczywo świeże pszenne (jasne), półcukiernicze, kasze: manna, kukurydziana, ryż biały |
Mleko i produkty mleczne |
mleko z małą zawartością tłuszczu do 2%, ser twarogowy chudy, ser twarogowy homogenizowany, kefir, jogurt, śmietanka do 9% |
mleko tłuste, ser typu fromage, ser twarogowy tłusty, sery żółte, topione, pleśniowe |
Mięso i przetwory |
cielęcina, wołowina, drób (indyk, kurczak), mięso z królika |
tłuste: wieprzowina, baranina, tłusty drób: kaczka, gęś, podroby |
Tłuszcze |
masło, margaryna, oleje w małych ilościach |
dresingi, majonezy, smalec, słonina |
Owoce |
prawie wszystkie owoce, szczególnie jabłka gotowane, brzoskwinie, grejpfruty |
jabłka, pomarańcze, gruszki, ananasy, banany (jeśli sprzyjają występowaniu zaparć) |
Warzywa i ziemniaki |
wszystkie warzywa, szczególnie bogate w błonnik (buraki, kapustne), ziemniaki gotowane, puree |
frytki, placki ziemniaczane, strączkowe: fasola, groch, bób (jeśli sprzyjają występowaniu zaparć) |
Słodycze i desery |
kompoty, galaretki, kisiele, powidła, miód w ograniczonej ilości, dżem niskosłodzony |
czekolada i cukierki czekoladowe, ciastka w czekoladzie, torty, kremy cukiernicze, lody |
Przyprawy |
liście laurowe, ziele angielskie, koperek, wanilia, sok z cytryny |
przyprawy ostre i inne w dużych ilościach |
Zupy |
warzywne, krupniki, na wywarach warzywnych, zupy mleczne, owocowe |
na tłustych wywarach z kości, mięsa, drobiu, zaprawiane śmietaną |
Napoje |
woda niegazowana, słaba herbata, napary ziołowe, soki warzywne i owocowe, kefiry, jogurty |
napoje alkoholowe, kakao, czekolada, mocna kawa, mocna herbata |
0 komentarzy